torsdag 21 februari 2019

Världarnas krig

Titel: Världarnas krig
Originalets titel: The War of the Worlds
Författare: H.G. Wells
Förlag: Natur och Kultur (1952)
Antal sidor: 212

Världarnas krig  är skriven av H. G. Wells. Jag har lånat den på biblioteket och den har inget omslag. Bilden på boken har jag hämtat från nätet. Originalet utkom 1898.

H. G. Wells chockade världen med sina fasansfulla marsianska varelser som invaderade jorden och satte skräck i invånarna i England. Med naiv förvåning och nyfikenhet närmar sig människorna i den lilla staden Woking de främmande cylindrar som landat i landskapet då helt ovetandes om den förödelse som skulle komma.

Det här var en bok som var intressant att läsa. Inte minst därför att jag, liksom de flesta andra, hört talas om hur Orson Welles skrämde slag på amerikaner när han läste boken i radio 1938. 

Boken är skriven i jagform. Vi följer hela händelseutvecklingen via en författare, som föreställs ha skrivit en redogörelse för sina egna upplevelser. Runt omkring honom förstörs städer och byar och människorna dödas. Marsianerna är betydligt intelligentare än människorna och betraktar antagligen jordborna som underlägsna djur, som man inte behöver visa någon hänsyn mot. Kanske på samma sätt som européer har betraktat afrikaner och indianer när man koloniserat deras länder. Eller troligen ännu värre.

Det är England som attackerats och militären förmår inte stoppa inkräktarna. Efter några dagar tvingas den brittiska regeringen uppmana londonborna att överge sin stad. Skaror av flyktingar beger sig iväg och tvingas plundra bostäder och affärer i jakten efter mat.

Vad borde vi göra om utomjordingar närmar sig vår planet? Välkomna dem? Eller göra vårt bästa för att döda dem? Om vi ser på vår egen historia, så har vi inte behandlat dem vi betraktat som underlägsna med vänlighet, hänsyn och barmhärtighet. Istället har vi förslavat folk eller till och med utrotat dem. Varför skulle en utomjordisk civilisation vara bättre än vi?

Jag tycker att boken Världarnas krig är tankeväckande. Och fascinerande att H.G. Wells och Jules Verne var sådana pionjärer när det gällde att föreställa sig rymdresor. SF-författare långt innan den genren var etablerad.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 7: Läs en SF-bok.

Boken får även ingå i Vargnatts klassikerutmaning att läsa en klassiker per månad. Världarnas krig var min februariklassiker.

2 kommentarer:

  1. Låter som att du tyckte om den! Kul! :) Vad blir det i mars?

    SvaraRadera
  2. Det blir Soldat med brutet gevär av Vilhelm Moberg.

    SvaraRadera