söndag 26 maj 2019

En smakbit på söndag - Brödraskapet

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Brödraskapet och är skriven av John Grisham. Det är en bok som jag köpte för en struntsumma när det var utgallring på biblioteket i Vålberg.

Trumble i Florida är en öppen anstalt med det vanliga urvalet förbrytare - knarklangare, bankrånare, förskingrare, skattefifflare, två börshajar, en läkare, minst fem advokater.
Och tre före detta domare som kallar sig Brödraskapet. De träffas varje dag i det juridiska biblioteket, deras eget revir på Trumble, där de skriver inlagor, sköter juridiska ärenden åt andra intagna, utövar advokatyrket utan tillstånd och ibland skipar fängelserättvisa. Och de ägnar timmar åt att skriva brev och att finslipa en utpressningsplan, som verkar fungera alldeles lysande. Pengarna strömmar in.
Tills deras svindlande beräkningar slår slint. Fel byte fastnar i snaran - en mäktig man utanför fängelset, en man med farliga vänner - och Brödraskapets fridfulla tid är slut...

Smakbiten är hämtad från sidan 33:

Strikta regler förbjöd Brödraskapet att ta betalt för sitt arbete, men de strikta reglerna betydde mycket litet. De var trots allt dömda förbrytare, och om de diskret kunde tjäna litet pengar utanför anstalten borde alla vara glada. Domar var lukrativa. Ungefär en fjärdedel av de fångar som kom till Trumble hade dömts på felaktiga grunder. Beech kunde gå igenom handlingarna från en dag till en annan och hitta kryphålen. En månad tidigare hade han minskat strafftiden med fyra år för en ung man som dömts till femton år. Familjen hade gått med på att betala, och Brödraskapet tjänade 5.000 dollar, deras största honorar hittills. Spicer ordnade den hemliga betalningen via deras advokat i Neptune Beach.

30 kommentarer:

 1. en okänd värld för mig, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. har faktiskt inte läst en rad av Grisham förrän nu. däremot tror jag att jag har sett filmade i TV. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst Julfritt av honom tidigare.

   Radera
 3. Den har jag faktiskt läst. Tydligen gillade jag den också, men jag kan inte påstå att jag kommer ihåg något. Skyller på att det var 18 år sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att komma ihåg handlingen i alla böcker man läst. Jag får ofta kolla i bloggen när det gäller de senaste tio åren.

   Radera
 4. Tack för smakbiten, jag har inte hört talas om denna innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns så många böcker att hålla reda på :)

   Radera
 5. Den här står i vår hylla ser jag, och det innebär att jag läst den. Men jag har inget minne av det... Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du sådan ordning i din hylla så du kan hitta en bok bara så där? Det skulle jag också vilja ha ;)

   Radera
 6. Tror faktiskt inte jag har läst nåt av Grisham förut. Så tack för smakbiten! Men den verkar bra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog bara läst Julfritt av honom tidigare. Boken verkar bra så här långt.

   Radera
 7. Tack för smakbiten Okänd för mig. Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Tror inte jag läst något av den författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han tar inte någon stor plats i mina bokhyllor heller.

   Radera
 9. Läst flera andra böcker av Grisham men inte den här. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Tack för en intressant smakbit. Det var länge sedan jag läste något av Grisham

  SvaraRadera
 11. Grisham har varit med ett tag, läst boken Testamente och även Julfritt. Tack för smakbit, låter som det skulle kunna bli en filmatisering även av denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har haft 19 år på sig, så jag vet inte.

   Radera
 12. Det kan finnas många fynd bland utgallrade böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Den här gången fick jag, förutom Brödraskapet, även Middagssällskapet av Saskia Noort och Övertalning av Jane Austen. För de tre böckerna tillsammans fick jag betala 10 kronor!

   Radera
 13. Jag tror inte att jag har läst något av Grisham men helt säker är jag inte. Tackar för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Grisham lockar inte mig förutom i filmformat möjligtvis. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla författare kan inte locka alla ;)

   Radera
 15. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera