söndag 12 maj 2019

En smakebit på söndag - Hertha

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa nu heter Hertha och är skriven av Fredrika Bremer. Den utgavs första gången 1856.

Romanen är en tragisk berättelse om en kvinna som i hat och kärlek är bunden vid en tyrannisk far. Först hans död lämnar henne vägen öppen till ett giftermål med en man beredd att bli hennes kamrat i kristligt välgörenhets- och bildningsarbete. Sjukdom och död drar dock ett streck över hennes förhoppningar som - det är bokens evangelium - framtidens kvinnor kan och bör förverkliga.

Smakbiten är hämtad från bokens inledning på sidan 23:

"Ingenstädes - säger ett ordspråk - går det underligare till än i denna världen." Men ingenstädes i denna världen gick det väl underligare till än en afton i vår goda stad Kungsköping år 18..; ty där var ett stort sällskap församlat och där hörde man ordas så här:
"Nu, mitt herrskap, måste vi ta ihop på skarpa allvaret! Alla grupperna i ordning! Kamelior, Resedor och Rosor, församlen er i detta hörn; ljusalfer och troll i det andra, mitt emot. Gudar och gudinnor, träden fram - Olympen till höger, Walhalla till vänster. Jupiter, överste Jupiter, var är han? ... Står och skakar hand med Odin, minsann. Överste Jupiter, hör hit. Vad har ni att göra i Walhalla? Ni hör till olympiska avdelningen. Fru Frigga, var så god och tag reda på Odin och hans folk. Vi måste hålla ordning i världen."
"Jaja, glöm bara inte att Odin skall dansa med Juno och jag med Jupiter!"

21 kommentarer:

 1. roligt att du plockat fram Fredrika Bremer, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. dansa med Juno (inte danska), Bremer är ganska rolig, framgår inte tydligt här.

   Radera
  2. Tack. Jag har korrigerat det nu.

   Radera
 2. Vilken härlig och bra smakbit. :D Den här låter som den vore något för mig. Måste se om jag kan få tag i den. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 3. Känner ju till boken i varje fall. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Det var en annorlunda smakbit må jag säga! Språket är gammeldags och det är ju inte så konstigt, jag brukar ha lite problem med att få flyt i läsningen då, jag stapplar och fastnar i orden som en fisk i ett nät. Men vem vet, utmaningar ska man ha. Tack för smakbit och trevlig fortsättning på söndagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när språket är gammaldags. Stavningen är i alla fall moderniserad. Inga "hafva" och "godt" ;)

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Så välkänd, men ännu en i den kategorin som jag inte läst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag valde den till klassikerutmaningen.

   Radera
 6. Den känner jag ju så klart till, men läst den har jag inte. Eventuellt några utdrag i bästa fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag förknippas kanske Hertha med Fredrika Bremerförbundets tidskrift.

   Radera
 7. Minns inte om jag läst hela, kan ha varit utdrag.Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog inte i så många bokhyllor.

   Radera
 8. Har inte läst denboken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera