fredag 24 maj 2019

Hertha

Titel: Hertha
Författare: Fredrika Bremer
Förlag: Askild & Kärnekull (1971) Boken utkom första gången 1856
Antal sidor: 424

Romanen är en tragisk berättelse om en kvinna som i hat och kärlek är bunden vid en tyrannisk far. Först hans död lämnar henne vägen öppen till ett giftermål med en man beredd att bli hennes kamrat i kristligt välgörenhets- och bildningsarbete. Sjukdom och död drar dock ett streck över hennes förhoppningar som - det är bokens evangelium - framtidens kvinnor kan och bör förverkliga.

Hertha är en feministisk klassiker. Fredrika Bremer låter romanens Hertha föra en kamp för att kvinnan ska kunna erhålla samma rättigheter som mannen. Kravet gäller något för oss så självklart som att kvinnan ska bli myndig och ha rätt att disponera över egen egendom. Detta var en tid där kvinnans far var hennes förmyndare och när hon gifte sig blev maken hennes målsman. Änkor var dock myndiga.

1825 hade Lagkommittén lagt fram förslag om att ogifta kvinnor skulle bli myndiga vid 25 års ålder. (Männen blev myndiga vid 21.) I slutet av boken finns en bilaga, där man kan läsa hur Högsta Domstolen och två hovrätter i bestämda ordalag avstyrker förslaget. Ett argument emot att en ogift kvinna skulle bli myndig var att hon ju skulle upphöra att vara myndig när hon gifte sig. Att hon då skulle kunna fortsätta att vara myndig var alltför radikalt för att det överhuvudtaget skulle föreslås. Vidare framhölls att det var bra för kvinnan att vara omyndig, eftersom hon kunde riskera att genom okloka beslut förlora sina tillgångar. Det var alltså för hennes eget bästa. Ett argument som även användes för slaveriet i USA!

Det är mycket intressant och upplysande att i romanens form läsa om hur en kvinna ställer krav på att kvinnor ska få möjlighet att utvecklas. Dock är det så att en roman från 1856 givetvis är skriven på ett helt annat sätt än dagens romaner. Boken är så poetisk, och ibland tappar jag koncentrationen där björkarna har susat, fåglarna har kvittrat, humlorna har surrat alltför länge. 

Fredrika Bremer var utan tvekan en beläst kvinna. Där finns mängder av vittra anspelningar, inte minst till nordisk mytologi, vilket ställer krav på läsaren, och det tycker jag är roligt. Jag fick slå upp ett och annat. Upp med en hand alla som vet vem Nidhögg var ;)

För min del hade boken gärna kunnat vara hundra sidor kortare, så att inte den feministiska kampen hade bäddats in i naturromantik, mytologi och böner till Gud. Men kanske var det nödvändigt för att dåtidens läsare skulle ta till sig bokens budskap.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 22: Läs en feministisk bok.

Boken får även ingå i Vargnatts klassikerutmaning att läsa en klassiker per månad. Hertha är min majklassiker.

8 kommentarer:

 1. Det låter som intressant läsning! Vad blir det för klassiker i juni? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir det tunga grejer. Den unge Werthers lidande av Goethe.

   Radera
 2. läskigt var att Fredrikas bror fick hennes pengar för hon var ogift!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon visste verkligen vad hon skrev om!

   Radera
  2. Men när hon skrev Hertha var hon myndig. Hon "gick till Kungs" 1840 för att få bli myndig, vilket beviljades. Gifta kvinnor förblev omyndiga till 1921!

   Radera
 3. Oj, har du läst Hertha?! Nu blir jag impad. Jodå, Nidhögg känner jag till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du blev imponerad :D

   Radera
  2. Jajjamen, det blev jag allt! Jag får försöka ta mig an den jag också. Någon gång.

   Radera