fredag 31 maj 2019

Brödraskapet

Titel: Brödraskapet
Originalets titel: The Brethrens
Författare: John Grisham
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2000)
Antal sidor: 383

Trumble i Florida är en öppen anstalt med det vanliga urvalet förbrytare - knarklangare, bankrånare, förskingrare, skattefifflare, två börshajar, en läkare, minst fem advokater.
Och tre före detta domare som kallar sig Brödraskapet. De träffas varje dag i det juridiska biblioteket, deras eget revir på Trumble, där de skriver inlagor, sköter juridiska ärenden åt andra intagna, utövar advokatyrket utan tillstånd och ibland skipar fängelserättvisa. Och de ägnar timmar åt att skriva brev och att finslipa en utpressningsplan, som verkar fungera alldeles lysande. Pengarna strömmar in.
Tills deras svindlande beräkningar slår slint. Fel byte fastnar i snaran - en mäktig man utanför fängelset, en man med farliga vänner - och Brödraskapets fridfulla tid är slut...

Brödraskapet var en riktigt trevlig läsupplevelse. John Grisham låter oss följa människor som bryter mot lagen på olika vis. Skurkarna på Trumble, som ägnar sig åt en snaskig utpressningsverksamhet och CIA som inte drar sig för att mörda, om den högste chefen anser att det är nödvändigt för att uppnå högre mål. I det här fallet har chefen för CIA valt ut USA:s näste president, och ingenting får stå i vägen för den utvaldes resa mot Vita Huset.

Boken är välskriven och intressant och den är dessutom lättläst. En bok som jag längtade hem till. Jag läser ofta i sängen innan jag ska sova, och de senaste kvällarna har jag lagt mig tidigare än vanligt ;)

Grishams bok gavs ut 2000, men de 19 år som har gått har inte skadat den. Den kan fortfarande rekommenderas för den som vill ha en lättläst spänningsroman.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 1: Läs en bok som har ett blått omslag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar