söndag 2 juni 2019

En smakebit på söndag - Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket och är skriven av Jonas Jonasson.

Allan sitter med vännen Julius på Bali och har nästan lika långtråkigt som strax innan han klev ut genom sitt fönster på hundraårsdagen ett år tidigare. Nu väntar ny födelsedag. Julius bestämmer sig för att fira sin vän med en luftballongfärd. Allan föreslår att de i så fall tar med sig något att dricka, ifall det skulle bli stiltje där uppe i luften.
Det som följer är allt utom stiltje. Vinden och omständigheterna tar vännerna på en resa genom all världens galenskap. I centrum för den står kärnvapenkapprustning, tuppfäktning världsledare emellan, dumhet och argan list. Längs vägen avverkar Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel och en svensk utrikesminister som undrar om allt det här händer på riktigt.

Smakbiten är hämtad från sidan 33:

Det tog ett bra tag för Karlsson, Jonsson och ballongen att sväva iväg så långt över öppet hav att de inte längre kunde höra den skrikande ballongföraren. Han hade ju vinden i ryggen.
När han inte hördes mer kunde de fortsatt se honom ett tag, flaxande mer armarna. De såg också hotelldirektören vid hans sida. Inte lika flaxande. Sannolikt lika olycklig. Eller olyckligare. Det var ju hundrafemtio tusen dollar som svävade bort från honom. Allt medan den nioårige pojken återvände till tårtan när alla andra var upptagna med annat.

22 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, läser väl denna nån dag, tyckte om den förra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommer väl också som film. Robert Gustafsson var lysande i rollen som hundraåringen.

   Radera
 2. har inte läst varken den ena eller den andra. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du lyckats undgå Hundraåringen? ;)

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Jag läste den första, och var inte så förtjust i den, så den här kommer jag nog aldrig att läsa ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den första och tyckte filmen var bra, så den här har jag sett fram mot.

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Har läst första boken och sett filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, du har sett den andra filmen också? Jag tänker läsa boken först.

   Radera
 5. Det var en rolig smakbit! Jag har inte läst den första, vet inte varför, det har bara inte blivit av. Den här verkar lite småkul. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna har en väldigt speciell stil :)

   Radera
 6. Jag har inte läst den förra, tror inte att jag uppskattar den lika mycket som alla andra verkar göra. Tack för smakbit, skön sommarsöndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma. Lite regnigt just nu dock.

   Radera
 7. Läste den första, men tyckte inte speciellt mycket om. På tok för likt buskis för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite kanske ;) Men jag gillade den.

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Läst den första, blev väl inte direkt lika förtjust som alla andra över just den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var ett kul grepp att låta det mesta av 1900-talets stora händelser bero på en man som lyckas snubbla in bland världsledarna.

   Radera
 9. Har läst första och tyckte om den. Filmen hoppade jag över. Kanske läser jag den här också vid tillfälle. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Den första boken läste jag men jag tror inte att jag kommer att läsa den här även om första boken var helt ok.Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Jag läste den första boken, och har sett två filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se om jag ser den andra filmen när jag läst den här boken.

   Radera