tisdag 25 juni 2019

Den unge Werthers lidanden

Titel: Den unge Werthers lidanden
Originalets titel: Die Leiden des jungen Werthers
Författare: Johann Wolfgang von Goethe
Förlag: Klassikerförlaget (1999)
Antal sidor: 142

Få litterära verk har fångat människors sinnen som Johann Wolfgang von Goethes roman om den unge Werther och hans Lotte - ett av de stora kärleksparen i världslitteraturen. När den tyske nationaldiktaren skrev sin tragiska kärlekssaga var han bara 24 år och boken hade i viss mån självbiografisk bakgrund. Romanen var ett litterärt lyckokast och gjorde omedelbar succé och skandal när den kom ut.
I bokens spår uppkom en formlig Wertherfeber. Unga män klädde sig som Goethes hjälte - den blå fracken med den gula västen blev weltschmerzuniformen i Europa. Några sköt sig också i likhet med bokens hjälte en kula för pannan.

Detta är en av dessa böcker som det är roligt att ha läst. Jag har känt till titeln länge, men enbart det faktum att den är skriven av Goethe har känts lite avskräckande. Han är ju känd som en av de absolut främsta tyska poeterna.

Men Den unge Werthers lidanden skrevs långt innan han blev den store poeten. Den utgör ett exempel på den då rådande epoken Sturm und Drang, som i Tyskland avlöste upplysningen. Den visade vägen mot romantiken.

Boken är vad som brukar kallas en brevroman. Den består till största delen av brev, som Werther skickar till sin vän Walter. Walters svarsbrev får vi inte läsa, utan vi får tänka oss hans svar genom Werthers fortsatta brevskrivande. Genom breven får vi läsa om Werthers glödande kärlek till Lotte; en omöjlig kärlek, för hon är redan bortlovad till en annan. I tidens anda är texten oerhört svulstig. Det är romantik och det är tragedi med stor högstämdhet. På det sättet kan det kännas som märklig läsning för oss nutidsmänniskor, men den är ett intressant dokument från en betydande litterär epok.

Kärlekshistorien är som sagt olycklig, och Werther blir alltmer bedrövad. Han inser att han aldrig kommer att få Lotte, som för övrigt gift sig med Albert, men vi kan ändå ana att Werthers kärlek är besvarad, men Lotte kommer aldrig att lämna sin man. Till slut återstår endast för den lidande Werther att ta sitt liv.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 32: Läs en bok skriven av någon du aldrig läst något av tidigare.

Boken får även ingå i Vargnatts klassikerutmaning att läsa en klassiker per månad. Den unge Werthers lidanden är min juniklassiker.

7 kommentarer:

 1. Nu har jag skrivit positiva kommentarer om von Goethe flera gånger... men mannen är värd det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (fast inte bra att avslöja slutet....

   Radera
  2. På riktigt??? Det står på baksidestexten att han skjuter sig. Om jag hade skrivit om Romeo och Julia, hade det varit dumt att berätta att de dör på slutet? Eller om man ska skriva om passionshistorien i Bibeln. Är det att avslöja för mycket att säga att Jesus blir korsfäst? Den unge Werthers lidanden är ingen feelgood-roman.

   Radera
  3. start på Sturm und Drang-perioden, underbara naturskildringar, klart läsvärt

   Radera
  4. Sturm und Drang började något tidigare, men visst är Werther ett exempel på den tidsperiodens litteratur.

   Radera
 2. Den här har jag inte läst men så fort någon säger brevroman blir jag nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett intressant berättargrepp, och Goethe tillhör väl de tidiga att använda sig av det.

   Radera