tisdag 18 juni 2019

Verkanseld

Titel: Verkanseld
Författare: Louise Boije af Gennäs
Förlag: Bookmark Förlag (2019)
Antal sidor: 538

Under det senaste året har allt i Saras liv förändrats. Flera av hennes närstående har dött under märkliga omständigheter som omöjligt kan vara en slump, även om myndigheterna vill få henne att tro det. Sorgen och rädslan håller Sara i ett stadigt grepp, men djupt inom henne spirar en växande kraft: ett okuvligt motstånd. Sara kommer aldrig att ge upp och när hennes motståndare äntligen ger sig till känna kan det bara sluta på ett sätt - med verkanseld.

Verkanseld är sista delen i Motståndstrilogin av Louise Boije af Gennäs (de tidigare delarna är Blodlokan och Skendöda) och författaren avslutar med ett crescendo! Om Sara hade det svårt i de tidigare delarna, så kan man konstatera att nu blir det värre.

Boken, och hela serien, är mycket skickligt berättad av Boije af Gennäs. Det som gör boken till något utöver det vanliga är att hon blandar fakta och fiktion. Vi som levt ett tag på planeten känner igen de många politiska "affärerna" som nämns och författaren tar med rikligt med autentiskt material i form av tidningsartiklar och liknande. Många saker kan vara kända sen tidigare, men här binds allt samman och vi anar snart att det handlar om en gigantisk konspiration; en konspiration som Sara har möjlighet att avslöja. Men är hon beredd att betala priset?

Vi får "veta" hur allting har hängt ihop. Ja, även motivet till mordet på Olof Palme avslöjas. Givetvis är den gigantiska konspirationen påhittad, men boken är så välskriven att det känns som att allt är så som författaren beskriver det. Ungefär som när man läser Dan Browns böcker.

Motståndstrilogin tillhör absolut de bästa spänningsromaner jag har läst. Att det handlar om bladvändare är en självklarhet. Louise Boije af Gennäs är Sveriges Dan Brown. Jag längtar efter att få läsa fler romaner av henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar