tisdag 11 juni 2019

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

Titel: Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket
Författare: Jonas Jonasson
Förlag: Piratförlaget (2018)
Antal sidor: 434

Allan sitter med vännen Julius på Bali och har nästan lika långtråkigt som strax innan han klev ut genom sitt fönster på hundraårsdagen ett år tidigare. Nu väntar ny födelsedag. Julius bestämmer sig för att fira sin vän med en luftballongfärd. Allan föreslår att de i så fall tar med sig något att dricka, ifall det skulle bli stiltje där uppe i luften.
Det som följer är allt utom stiltje. Vinden och omständigheterna tar vännerna på en resa genom all världens galenskap. I centrum för den står kärnvapenkapprustning, tuppfäktning världsledare emellan, dumhet och argan list. Längs vägen avverkar Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel och en svensk utrikesminister som undrar om allt det här händer på riktigt.

Det är nog inte helt enkelt att skriva en uppföljare till en sådan succé som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. I den boken fick vi ju följa Allan Karlssons märkliga liv under ett helt sekel. Jag tycker dock att Jonas Jonasson har lyckats. Den här gången är det inte en exposé över allt som hänt i världen under hundra år, utan nu befinner vi oss i nutid. På ett humoristiskt sätt beskrivs hur Allan, som vanligt mest av misstag, får träffa några av världsledarna och givetvis innebär det att historien tar en annan vändning än den skulle ha gjort Allan förutan. Att han genom en felparkering råkar utplåna en svensk naziströrelse är helt i bokens anda.

Det finns samtidigt ett allvar i boken. Där finns spekulationer kring hur Putin och hans anhang gör allt för att destabilisera västvärlden. Putin är nöjd med att ha lyckats få Trump installerad som president och ha fått britterna att rösta för Brexit. Att Macron blev fransk president var en motgång, men man gör även sitt bästa för att destabilisera Sverige.

Det är en välskriven och småputtrig satir, som är värd att läsa. Man får dessutom filosofera över om sparris ska vara vit eller grön.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 12: Läs en bok med ett djur på omslaget. (Ja, faktiskt! Längst upp till höger ser man en mås och där nere simmar fiskar.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar