torsdag 4 augusti 2022

Helgfrågan v. 31

Helgfrågan sommar från Mias bokhörna är lite annorlunda än de vanliga helgfrågorna. Bland annat förekommer ingen fråga, vilket onekligen är annorlunda. Istället uppmanas vi att tipsa om böcker, resmål, tv-program och recept, gärna med anknytning till böcker. 

Under dessa varma dagar (det är dessutom rötmånad) är det lätt att bananerna mognar för fort så att man plötsligt står där med en klase bananer som är övermogna och inte så goda att äta. De är dock väldigt smakrika och då är det perfekt att baka en banankaka. (Nej, ingen anknytning till böcker den här gången.)

Ingredienser                                                                Gör så här

3-4 bananer                                                                 Koka kaffe och låt det svalna

1 hg smör                                                                     Sätt på ugnen på 175°

3 dl socker                                                                            Smält smöret. Blanda det med sockret.

2 ägg                                                                                      Blanda i mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och                                                                                                 kanel

5 dl mjöl                                                                                Mosa bananerna

1 tsk bakpulver                                                                    Blanda i bananerna och kaffet i smeten

1 tsk bikarbonat                                                                  Häll smeten i en smord och bröad hålform

1 tsk ingefära                                                                       Sätt in formen i ugnen och grädda i 60 minuter

2 tsk kanel

½ dl starkt kaffe

10 kommentarer:

  1. köper ofta bara EN banan 🙃

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Mmm, jag bakade en nu på morgonen :D

      Radera
  3. Det var riktigt länge sedan man gjorde banankaka. Ovanligt med kaffe i, den var ny för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt god! Jag gillar att det är lång tid med låg temperatur. Då spelar en minut hit eller dit ingen roll. När klockan ringer efter 60 minuter så är kakan klar. Man behöver inte ta någon sticka och kolla.

      Radera
  4. Kaffe i kakan lät annorlunda, den ska testas.

    SvaraRadera