lördag 29 augusti 2015

Invandrarna

Titel: Invandrarna
Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Bonniers (1952)
Antal sidor: 490

Så var andra delen i Vilhelm Mobergs utvandrarserie avklarad. Invandrarna är lika bra som föregångaren Utvandrarna. Jag har den också med i Lyrans klassikerutmaning.

Nu har de emigrerande bönderna från Ljuders socken i Småland kommit fram till det förlovade landet. Deras förhoppningar är olika. Karl Oskar vill helt enkelt kunna försörja sin familj, vilket han inte tyckte var möjligt i Sverige. Han vill att det ska finnas ordentligt med mat på bordet varje dag för familjen.

Brodern Robert har däremot andra planer. Han vill gräva guld och bli rik så att han kan njuta livets glada dagar under återstoden av sitt liv. Dessutom vill han aldrig mer ha någon husbonde.

Karl Oskars och Kristinas liv är hårt till att börja med. De kommer fram till Minnesota på hösten, då det är för sent att kunna så. Genom jakt och fiske och med lånade pengar som de kan köpa mjöl för tar de sig ändå igenom vintern.

Detta är böcker som jag verkligen rekommenderar till alla och envar. De berättar så mycket om det hårda liv som våra förfäder hade utan att för den skull bara bli en eländesskildring. Grimberg ansåg att Sveriges historia var dess konungars. Här får vi ta del av folkets historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar