tisdag 25 augusti 2015

Tisdagsutmaning - Ny i klassen

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Carolina: Att komma som ny i en klass. Det kan ju vara så att alla är nya i klassen, som vid gymnasiestarten eller så, och då är det lika för alla, nystart och spännande. Men för den som ensam kommer ny till en klass där alla redan känner varandra? Jobbigt. Eller kul? Eller något att älska? Eller helt oöverkomligt läskigt...? Frågan för dagen är:
Veckans utmaning går ut på att berätta om en bok och/eller en film om att vara ny i klassen.

Jag kom att tänka på en bok som jag läste för mycket länge sedan. Gun Jacobsons bok Tack - håll käften. Det är en ungdomsbok och handlar om en flicka från Grekland som tillsammans med sin familj flyttar till Sverige, där pappan har fått arbete.
Redan på flygplatsen blir det problem. En taxichaufför undrar om de vill ha taxi och pappan nickar och säger ne, vilket tydligen är ja på grekiska.
Flickan, vars namn jag glömt, börjar i en svensk klass. Hon förstår inte språket och de andra i klassen driver med henne. En flicka bjuder några klasskamrater på tabletter och alla säger allvarligt "håll käften". Då tror bokens huvudperson att det betyder "tack", vilket också var klasskamraternas avsikt. Så när hon lite senare får hjälp av en person ropar hon glatt Håll käften!
Boken kom ut 1972 och jag minns inte så mycket mer av innehållet, men det är alltså en bok om att komma som ensam invandrare till en ny klass.

11 kommentarer:

 1. Helt okänd bok för mig. Men låter rätt bra.

  SvaraRadera
 2. Njaa den känner jag inte till

  SvaraRadera
 3. Jag känner vagt igen handlingen och absolut framsidan - tror att jag läste den där någon gång i slutet av sjuttiotalet. Och andra av samma författare: Peters baby och Salamander minns jag bestämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, boken är ju lite halvantik (precis som jag...)

   Radera
 4. Jag tror inte jag läste alla Gun Jacobsons böcker i min ungdom, men många blev det i alla fall. Den här känner jag bestämt igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland finns en bok kvar någonstans i bakhuvudet :)

   Radera
 5. Älskade den här! Det var en av bibliotekariens säkra kort, vem hon än gav den till så funkade den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som nästan trodde att ingen mer än jag skulle känna till den boken ;)

   Radera
 6. Jag minns den, jag med! Det kom många såna böcker på den tiden. Minns också Jag ska ändå inte stanna av Gunnar Kieri.

  SvaraRadera