måndag 10 augusti 2015

Tematrio - Sånt en kan äta

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om sånt en kan äta. Så här skriver Lyran: Nu kommer ett till tema som är svårt, i alla fall för mig. Temat handlar denna vecka om sånt som är ätbart och detta något ska dessutom finnas med i titeln. Berätta om tre böcker vars titel innehåller något att äta! Ni får vara hur kreativa ni vill.

Jag har en känsla av att jag har använt minst någon av böckerna tidigare, men det får ni stå ut med :)


Surt sa räven om rabarberna är en bok av Karin Brunk Holmqvist. Inte någon märkvärdig historia, men ändå mysig semesterläsning. Berta och Gunnar har en kolonilott i Simrishamn, och de umgås ivrigt med sina grannar. Men saker trasslar till sig när Gunnar köper en blomma till Berta. Han får för sig att skämta till det när han köper blomman, och sedan trasslar han in sig i en härva av små lögner.
Detta är en synnerligen lättläst bok, och man kan le och mysa när man läser om intrigerna i en liten koloniförening.


Jeanette Wintersons bok Det finns annan frukt än apelsiner var en positiv överraskning. Jag kände inte till henne sen tidigare, men läste om henne i tidningen Vi Läser.
Boken ska, om jag förstår saken rätt, vara självbiografisk. Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.
Allt i boken är inte så lätt att förstå, i vart fall inte för mig. Jag fattar inte det där med den apelsinfärgade demonen, som dyker upp i ett par kapitel.
Men sammantaget är det en humoristisk och självutlämnande bok, som jag varmt vill rekommendera.


Mark Levengood och Unni Lindell har skrivit en bok som heter Gamla tanter lägger inte ägg. Den är full av en massa roliga citat av barn. Rekommenderas å det varmaste!
Funderade på att ta med Historier från Färs av Fritiof Nilsson Piraten, men det hade väl varit att vara alltför rolig...

22 kommentarer:

 1. Karin Brunk Holmqvists bok är den enda jag inte läst av böckerna i din trio och inte har jag läst Historier från Färs heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin Brunk Holmqvist är underhållande.

   Radera
 2. Jag har läst ettan men inte de andra, fast de verkar intressanta

  SvaraRadera
 3. Winterson är fantastisk! Hon har också skrivit en uppföljande del "Why be happy when you could be normal" som bland annat beskriver hur det gick senare i livet och om hennes möte med den biologiska mamman. Också bra!

  SvaraRadera
 4. Jeanette Wintersons bok är så fin - särskilt ihop med Why Be Happy When You Could Be Normal. Jag hade också en apelsinbok och vi kunde lagt till Apelsinmannen av Stenberg så har vi en apelsintrio :-)

  SvaraRadera
 5. En klockren Tematrio på det ätbara temat ;)

  SvaraRadera
 6. Har ännu inte läst något av Karin Brunk Holmqvist, men det kommer väl :)

  SvaraRadera
 7. "Gamla tanter lägger inte ägg" tyckte jag om!

  SvaraRadera
 8. "Gamla tanter lägger inte ägg" är ju helt underbar!

  SvaraRadera
 9. Jag har läst Winterson, men det var så länge sen att jag glömt det mesta :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tråkigt att man glömmer så mycket av det man läst!

   Radera
 10. Surt sa räven om rabarberna är en jättemysig bok. Hade tänkt ta med den i min trio, men det blev en annan istället. Dina andra har jag inte läst.

  SvaraRadera