fredag 22 januari 2016

Kvinnoalfabet - Q

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven Q. Men här fuskar jag vilt. Inte känner väl jag till några författarinnor på Q. Men det finns ju google...

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på Q.
Som sagt var. Här fuskas det. Det finns en ecuadoriansk poet som heter Aleyda Quevedo Rojas.
2. Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på Q och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.
Ellen Fries (1855-1900) var Sveriges första filosofie doktor. Hon var en av grundarna av Fredrika Bremer-förbundet. Hon gav ut en bok som hette Svenska qvinnor, där många framstående svenskor presenterades.
3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på Q vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Varför inte Isa Quensel? En framstående skådespelare och operasångerska. 
4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på Q, eller med ett Q i namnet eller kanske titeln på något hon skapat, som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande, inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Skådespelerskan Zara Zetterqvist är väl inte så känd, men hon spelade Sanna i Tre Kronor och Petra i Drömkåken. Hon var polis i filmen Gangster, där Mikael Persbrandt hade huvudrollen.

8 kommentarer:

 1. Zara Zetterqvist... henne minns jag. Kanske får spara henne till Z :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst! Z i både för- och efternamnet. Det borde du få extrapoäng för :)

   Radera
 2. Isa Quensel ja, henne hade jag glömt. Hon var ju med i Damen i svart och Mattssons version av Körkarlen, som skrämde mig halvt fördärvad. Dessutom är hon ju Madam Mim :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var så glad att jag lyckades komma på nån på Q ;)

   Radera
 3. Jag säger som Monika - tack för tipset till Z :-)

  SvaraRadera