tisdag 12 januari 2016

Tematrio - Filmatiseringar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om filmatiseringar. Så här skriver Lyran: Senare i kväll visas filmen Pi som bygger på boken med samma titel. Detta inspirerar till veckans tema - filmatiseringar. Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?


Det var först 2015 som jag läste hela Vilhelm Mobergs tetralogi om utvandrarna Karl-Oskar och Kristina. Filmerna såg jag på 1970-talet.
Egentligen är det omöjligt att jämföra böckerna och filmerna, men eftersom jag inte kunde läsa böckerna utan att höra Max von Sydow, Liv Ullman, Allan Edwall och Monica Zetterlund, så får man väl ändå säga att Jan Troell lyckats mycket bra med att föra över dessa fantastiska böcker till film.


Filmatiseringen av Ernest Hemingways Den gamle och havet så jag som barn. Som vuxen har jag läst boken. Det är visserligen lång tid emellan så jag har givetvis glömt mycket av filmen, men jag tror ändå att boken är bäst. Det mesta i boken rör sig i Santiagos huvud, och det är inte så lätt att filmatisera. Sorry Spencer Tracy! Det var ju dessutom den bok som sägs vara den huvudsakliga anledningen till att Ernest Hemingway fick Nobelpriset i litteratur.


Till sist Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Här läste jag boken först. Robert Gustafsson är helt fantastisk i rollen som hundraåringen. Men boken ger ändå så mycket mer. Där finns så många fantastiska episoder, som det inte var möjligt att få med i filmen. så här får det också bli ett plus för boken.

16 kommentarer:

 1. Jag har inte sett någon av dessa filmer, men å andra sidan är det många filmer jag inte sett :-) Jag kommer ihåg att Raskens gick på teve när jag var liten, men mamma sa att jag inte fick se den för att den var så läskig. En gång tjuvkikade jag i alla fall, fast jag inte fick, och då kom en hemsk gårdfarihandlare in i en stuga och en gravid kvinna slog ihjäl honom (tror jag?!) med en tygrulle. Jag var jättejätterädd efteråt och vågade inte säga något till mina föräldrar eftersom de redan förbjudit mig att titta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog klokt av dina föräldrar, fast jag tror inte att Ida slog ihjäl gårdfarihandlaren.
   Raskens var en bra serie. Se den nu som vuxen om du får chansen.

   Radera
 2. Utvandrarserien har jag både läst och sett. Den gamle och havet har jag läst men inte sett filmen men jag kan nog tänka mig att boken är bättre än filmen.Hundraåringen har jag varken läst eller sett filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemingway är svår att förbättra ;)

   Radera
 3. har läst alla böckerna, men har inte sett Den gamle och havet på film. Utvandrarsvit är suverän på bok och jag älskar även de gamla filmerna. När det gäller Hundraåringen så tokgillade jag boken, men det var så mycket som fattades och var ändrade i filmen så jag blev jättebesviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha varit svårt att göra film av Hundraåringen.

   Radera
 4. Jag har läst Hundraåringen, men tyckte inte alls om den. Än så länge har jag inte sett filmen och det är tveksamt om jag kommer att göra det. På något sätt har det blivit en principsak :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man inte om boken kan nog filmen kvitta.

   Radera
 5. Jag gillade ju inte boken 100 åringen, men filmen blev lite roligare med två tonåringar som gapskrattade :-)

  SvaraRadera
 6. Har kommit halva vägen i Mobergs Utvandrarepos o karaktärerna man föreställer sig är helt klart filmernas skådespelare. Tyckte riktigt bra om Den gamle och havet - som bok. Hundraåringen bara läst, bra som bok men tveksam till att se filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Utvandrarna kommit som Hollywoodfilm nu hade det sagts i reklamen: Max von Sydow IS Karl-Oskar ;)

   Radera
 7. Hundraåringen tyckte jag verkligen om.

  SvaraRadera
 8. Har läst Hundraåringen och Utvandrarna, men inte sett filmerna. Däremot musikalen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid nåt sa Fan när han fick se Åmål ;)

   Radera