fredag 19 augusti 2016

Bokbloggsjerka 19-22 augusti

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg.  Temat för veckans jerka är skola och lärande och Annika ställer följande fråga:
Känner du till någon bok i skolmiljö som du kan rekommendera, eller kan du ge exempel på en karaktär som innehar ditt drömyrke eller har du "bokliga" erfarenheter av lärande på annat sätt?
Jodå, jag har ett exempel på en bok i skolmiljö som jag kan rekommendera, men den kanske inte är av den uppbyggliga sort som Annika kanske hade tänkt sig ;)

Ingen kan väl säga annat än att Jan Guillous roman Ondskan utspelar sig i skolmiljö.
Boken ska vara delvis självbiografisk, men Guillou har kritiserats för att den alltför mycket avviker från verkligheten. Den saken kan jag inte bedöma.
Däremot är boken fängslande och samtidigt skrämmande i sina skildringar av vad "kamratfostran" kan innebära på en internatskola. I sina bästa former skulle kamratfostran kunna vara något mycket positivt, men här handlar det om utstuderad pennalism.
Huvudpersonen Erik blir misshandlad av sin far och utsatt för svår misshandel på internatskolan, även om han har förmågan att ge igen. Hans kamp är inte mot vare sig fadern eller det förtryckande skolsystemet. Det är en kamp mot Ondskan.
Inte utan skäl har denna bok karaktäriserats som en modern klassiker.

32 kommentarer:

 1. absolut skolmiljö! läst av många också.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst den, men väl sett den. Den är väldigt bra som film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett filmen men boken är bra.

   Radera
 3. Jag tänkte också genast på Ondskan när jag läste "skolmiljö". Den är faktiskt väldigt bra. Och huvudpersonens väg från bråkig värsting till en person som avskyr våld och i slutet säger sig "aldrig mer" är intressant att följa.

  Trivia: jag träffade en gång Jan G. på en middag och frågade honom om det faktiskt var sista gången han slogs (han är ju rätt macho) och han hävdade att han bara har gjort det en gång sedan dess, i självförsvar när en kompis och han hamnade i krångel med något gäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mot ondskan är tyvärr ibland våld det enda som biter.

   Radera
 4. Ondskan har jag inte läst, men sett filmen. Väldigt stark och bra.

  SvaraRadera
 5. Den utspelar sig ju verkligen i skolmiljö. Och skolan kan ju vara lärande på olika sätt faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju lära sig att försvara sig...

   Radera
 6. riktigt läskig skolmiljö - inte bättre hemma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han längtade väl inte direkt efter att komma hem på loven.

   Radera
 7. Jag såg Ondskan som enmansföreställning med Benny Haag på teater, det var otroligt starkt. Det var säkert femton år sedan, men jag minns det som i går. När föreställningen var över satt publiken knäpptyst som i chock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant med en enmansföreställning.

   Radera
 8. Ondska när en väldigt stark berättelse.

  SvaraRadera
 9. Påminnelse om att Fantastiknovelltävlingen 2016 har deadline snart! Sänd tävlingsbidrag (inom science fiction, fantasy eller skräck) som ren mailtext till ahrvid@hotmail.com SAMT fantastiknovell@hotmail.com senast 4 september kl 24.00.
  Tre vinnare utses av en jury, med förstpris 999:-, andrapris 600:- och tredjepris 300:-. De tre på prispallen får även en gratisprenumeration på tidskriften Skriva. Dessutom kan juryn utdela hedersomnämnanden. Fullständiga regler på http://www.skriva.bravewriting.com.
  Tävlingen stödjs av föreningen Novellmästarna och arrangeras av Sveriges äldsta skrivarlista, SKRIVA (maila "subscribe" i rubriken till skriva-request@freelists.org för att gå med). Sponsorer är http://http://www.welaforlag.se/ http://zenzat.wordpress.com/ och http://http://tidningenskriva.se/

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 10. Fattar inte hur jag kunde glömma Ondskan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ibland. Själv tänkte jag inte alls på Harry Potter.

   Radera
 11. jag har sett filmen och Gullio som tillhör mina favoriter satte även fingret på något hel vansinnigt. Jag tror boken bidrog till att Lundsberg försvann. Sen hade ju skandalerna en viss betydelse också.

  SvaraRadera
 12. Ondskan har jag också läst. Det är en bra bok!

  SvaraRadera
 13. Visst! Oerhört fängslande och skrämmande, en bok som man inte glömmer i första taget.

  SvaraRadera
 14. Ondskan är väl ett utmärkt exempel på en bok i skolmiljö. Brutal är den förvisso, ännu mer i bokform än i filmversionen.

  SvaraRadera
 15. Har inte läst Ondskan men borde nog göra det.

  SvaraRadera
 16. Den har dykt upp hos många. Jag tyckte att den var riktigt bra när jag läste den, men det är några år sedan.

  SvaraRadera