torsdag 25 augusti 2016

Veckans ord på I

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är I.

ihållande
Det var ett svårt ord. Ett ord som egentligen mest får mig att tänka på väderrapporter. "Under dagen ihållande regn i västra Svealand och södra Dalarna." Finns det då någon bok som handlar om ihållande regn? Första Mosebok förstås. Där berättas om Syndafloden, då det regnade fyrtio dagar och fyrtio nätter.

individ
Inte heller ett helt enkelt ord, men jag väljer Andy Weirs bok Ensam på Mars. Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Den övriga besättningen är övertygad om att han är död. Men Mark lever, strandsatt på en ogästvänlig planet. Ska han kunna räddas? Är det värt att riskera kamraternas liv för att rädda en enda individ?

intelligent
Hercule Poirot är ju synnerligen intelligent. Han använder sina grå celler för att lösa komplicerade mordfall. Men han är lika narcissistisk som han är intelligent.

is
Is förknippar jag med snö, och då känns det naturligt att nämna nobelpristagaren Orhan Pamuks roman Snö. Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Känns aktuellt tyvärr.

ivrig
Är det någon som är ivrig så är det väl Ove i boken En man som heter Ove. Ingen är lika ivrig som han när det gäller att se till att inga bilar kör in på området och att inga cyklar parkeras fel. En iver som kanske blir lite missriktad ibland, men ändå ;)

6 kommentarer:

 1. Kul att läsa dina svar. Jag har faktiskt inte läst något av Pamuk, men Snö låter väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på vad som hänt i Turkiet känns det nästan som att man borde plocka fram den igen.

   Radera
 2. Pamuk har jag lyssnat på. och läst. han är jättebra både som författare och föreläsare.

  SvaraRadera