söndag 28 augusti 2016

En smakebit på söndag - Fjärde riket

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken som jag läser nu  heter Fjärde riket och är skriven av Maria Nygren.

Blenda är ensamvargen som drömmer om att stå i centrum och bestämma. LSD är bra i skolan men har ingen riktig livsgnista. Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är. Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur skolans drottning Hedvig ska störtas. Alla som känner sig osynliga och utanför kommer att tacka dem. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir att behålla makten. Till vilket pris som helst. Smakbiten kommer från sidan 105:

"Att Hedvig har fuskat på din bekostnad, det ska hon inte komma undan med. Egentligen borde hon få sänkt betyg i alla ämnen. Vi ska se till att lärarna inte vågar göra annat än att vara rättvisa på riktigt."

LSD skruvar på sig men nickar sedan. Det är sant. Om man får göra fel och bete sig hur som helst utan att någon protesterar blir man till slut inget annat än ett monster.

"Jag tycker att vi skriver ner allt vi kommer på som är viktigt att ta upp och så sammanställer vi det sedan", säger Blenda nöjt. "Är ni med på det?"

Både LSD och Penny börjar leta efter block och penna och Blenda tänker att det här gick lätt. Ingen av dem verkar ens ha kommit på tanken att ifrågasätta varför just hon ska vara deras ledare.

20 kommentarer:

 1. Det är väl så där det slutar med makt, att den ska behållas vad än kostnaden blir. Det är lite tråkigt att de som, förmodligen, skulle klara att hantera makt inte vill ha den.

  SvaraRadera
 2. makt korrumperar, tror jag. människan är ett svagt käril. tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Makt korrumperar - Absolut makt korrumperar absolut

   Radera
 3. Hitler som läromäster - låter som det kan gå illa...

  SvaraRadera
 4. Den här är obehaglig och intressant. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Nu undrar jag varför jag inte läst den. Den står i dotterns hylla och ett tag hade jag den på min läslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags att smyga in i dotterns rum och nalla den alltså ;)

   Radera
 6. Verkar intressant (och ruskig). Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 7. Den här har jag funderat på att läsa, men har inte hunnit så långt ännu. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Denna ligger i min TBR-hög. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur för mig att jag hittade boken av en ren tillfällighet :)

   Radera
 9. Den här boken är jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera