tisdag 30 augusti 2016

Veckoutmaning - Ge oss ditt 70-tal

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Veckans tema är 1070-talet. Så här skriver Helena:

Dekadens, politik, plyschoveraller - 1970-talet kan vara så mycket. Den här veckan vill jag att du delar med dig av ditt 70-tal. Det kan vara ett foto, en berättelse, ett minne, en maträtt, en färg - helt enkelt något du förknippar med 70-talet.


Ett minne är riksdagsvalet 1976. Efter 44 år av socialdemokratiskt styre fick Sverige äntligen en borgerlig regering. Olof Palme tvingades lämna in sin avskedsansökan. Det är nog svårt att idag förstå hur stort detta var. Sverige var inte längre en enpartistat.


Vi fick en ny kung 1973. Den 90-årige kung Gustaf VI Adolf hade insjuknat när han var på Sofiero slott. Först verkade det inte så allvarligt, men hans tillstånd förvärrades. Dag för dag kom det kommunikéer om hans tillstånd. Jag minns hur vi den 15 september klockan 21 satt framför TV:n för att se Aktuellt. Den vanliga signaturmelodin spelades inte. Istället blev det svart i rutan. Så kom nyhetsuppläsaren i bild. Han hade svart kostym och svart slips. Så började han tala: Vi har ett sorgebud till Sveriges folk. Konung Gustaf VI Adolf har avlidit.
Krogarna stängde. Folk fick gå hem. Tror inte att hela samhället skulle stanna upp idag, om vår nuvarande kung avled. Det var en annan tid.


En ny maträtt gjorde sitt intåg - pizza! 1973 öppnades Karlstads första pizzeria - Napoli. Den finns fortfarande kvar.
Det var väl på 1970-talet som det dök upp matställen som sålde pannbiff mellan ett par brödskivor? Hamburgare kallades de visst.


En film att minnas från 1970-talet är Gökboet med Jack Nicholson i huvudrollen. Det är nog en av de bästa filmer jag har sett. Hoppas den kommer på TV någon gång så att jag kan se om den.


Och vem kan väl glömma att den nya musikgruppen Abba vann Eurovisionsschlagerfestivalen 1974 med Waterloo? Det var Sveriges första vinst i tävlingen.
Tyvärr har den låten fått folk att tro att platsen där Napoleon besegrades ska uttalas på engelska. Men det heter [vaterlå] så det så!

10 kommentarer:

 1. Hamburgare ja, det minns jag, tror jag åt min första 1978 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att tänka sig att man upplevt en tid utan pizza, hamburgare och kinamat. Och alla telefoner var inkopplade i väggen :)

   Radera
 2. Abba är ju förevigt förknippad med det årtiondet.
  När jag fyllde 7, dvs 1974 så önskade jag att få äta Pizza Margerita som födelsedagsmiddag och det gjorde vi på Scandic Hotel i Uppsala :-D Nu är det ju liksom vardagsmat. Hamburgarna är mer kopplade till gymnasietiden på 80-talet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Floyd var det första hamburgerstället i Karlstad. Gamle boxaren Floyd Patterson var inblandad på nåt vis.

   Radera
 3. Hamburgare på Clock på Kungsgatan i Stockholm var ett måste på fredagskvällen när man skulle ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjde innan hamburgaren slog igenom på riktigt. Jag har mer minnet av grillkorv med räksallad :)

   Radera
 4. Gökboet är en bra film, och inte oäven som bok heller!
  Hm, är jag en annorlunda människa då pizza, hamburgare och t.ex AC/DC funnits i hela mitt liv, än jag skulle vara om jag mindes en tid innan det? Intressant fråga.

  SvaraRadera
 5. Det är så spännande, allt det här är bara historier för mig som föddes 1977, men ändå levande historier eftersom jag fått dem berättade för mig så många gånger. Den bild av årtiondet stämmer väl överens med min trots våra olika utgångspunkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så snabbt allt förändras!

   Radera