måndag 26 september 2016

Dansa min docka

Titel: Dansa min docka
Originalets titel: The Doll's House
Författare: M.J. Arlidge
Förlag: Lind & Co (2016)
Antal sidor: 374

Dansa min docka vann jag i en utlottning. Det är den första boken av författaren som jag läser. Tydligen är detta tredje boken om kriminalkommissarie Helen Grace.

Ruby Sprackling vaknar med huvudvärk och ett vagt minne av besöket på klubben kvällen före. Hon trevar i mörkret efter sin astmainhalator men hittar inte ens nattygsbordet. Förvirrad rådbråkar hon sin dimmiga hjärna. Hon vet att hon gick hon la sig i sin egen säng, men nu har hon vaknat i en fönsterlös källare.

Detta är en riktigt spännande kriminalroman med högt tempo. Kapitlen är korta, vilket bidrar till det höga tempot. Man kastas mellan personer och platser, men det görs inte på något irriterande sätt. 

Man får följa Ruby, som instängd i källaren får sporadiska besök av en man som av någon anledning kallar henne Summer. Varför han gör det får man inte veta till en början. Att hennes kidnappare är galen råder det dock inget tvivel om.

Under tiden hittas ett ned grävt kvinnolik. Den unga kvinnan har aldrig rapporterats som försvunnen, eftersom familjen fortsatt att ta emot sms och tweets från henne. Det dröjer inte länge innan Helen Grace inser att man har att göra med en seriemördare.

Detta är en riktigt bra och spännande kriminalroman. Ibland förstår jag inte alla Helen Grace' tillbakablickar, men det är möjligt att de förutsätter att man har läst de tidigare böckerna i serien.

Jag kanske ska försöka få tag i dessa böcker. Dansa min docka rekommenderar jag i vart fall varmt.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 22: Läs en bok med en namnlös berättare.

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt spännande men jag lutar åt att läsa böckerna i kronologisk ordning efter att ha sett din recension. Gillar inte när det är tillbakablickar som man inte begriper.

    SvaraRadera