torsdag 8 september 2016

Veckans ord på K

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är K.

kamp
Tyvärr finns det en bok som är svår att gå förbi och det är Adolf Hitlers Min kamp. Han skrev boken när han satt fängslad på 1920-talet och där utvecklar han sitt hat mot judarna, som han betecknar som det kulturförstörande folket.

klagomål
Jag tycker att det är roligt att hänvisa till Bibeln ibland som svar på sådana här frågor, och nu fick jag tillfälle till detta igen. I Gamla Testamentet finner vi en bok som heter Klagovisorna. Den är skriven efter Jerusalems förstörelse 586 f Kr. Och nog för författaren fram en hel del klagomål där kan man väl säga.

komisk
När det gäller komik så finns det väl mycket sådant. Men finast är det när det inte handlar om pajkastarkomik, utan en humor som bottnar i värme. Som Mark Levengoods och Unni Lindells bok Gamla tanter lägger inte ägg. Den består av roliga barncitat och är komisk på ett vänligt sätt.

kontrollera
Jag har också en viss förmåga att återkomma till Khaled Hosseinis böcker. Hans Tusen strålande solar är definitivt inte någon komisk skildring. Vi för följa Mariam, som vid femton års ålder tvingas gifta sig med en trettio år äldre man som misshandlar henne. Efter nära tjugo års äktenskap tvingas ytterligare en ung flicka gifta sig med Mariams make. De båda kvinnorna har ingen kvinna, utan kontrolleras ständigt av sin despotiske make.

känsla
Det är väl ett ord som kan passa in var som helst. Men jag ska väl välja något, och då får det bli Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. Den är skriven med en sådan känsla att man tycker sig vara med när Karl-Oskars och Kristinas lilla flicka dör eller när de genomför den vidriga båtfärden över Atlanten.

6 kommentarer:

 1. Det finns väl en orsak till att Klagomuren finns i Jerusalem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast den är rester av en betydligt senare förstöring av Jerusalem. År 69 e Kr tror jag.

   Radera
 2. kul med anknytning till Bibeln. bra exempel över huvud taget

  SvaraRadera