tisdag 27 september 2016

Nobelprisdags

Om jag förstått saken rätt så kommer Svenska Akademien att avslöja vem som får årets nobelpris i litteratur nästa torsdag, den 6 oktober. I vart fall kommer nobelpristagarna i fysik och kemi att offentliggöras nästa vecka av Kungliga Vetenskapsakademien.

Främste favoriten till nobelpriset i litteratur om man får tro vadslagningsfirmorna är japanen Haruki Murakami (bilden). Det är inte första gången han ligger i topp. Tre andra som ligger bra till enligt samma vadslagningsfirmor är amerikanen Philip Roth, kenyanen Ngugi wa Thiong'o och syriern Adonis.

Jag har aldrig läst något av Murakami. Däremot har jag läst Floden mellan bergen och Om icke vetekornet av Ngugi wa Thiong'o. Jag skulle tycka att det vore jätteroligt om det blev Ngugi wa Thiong'o som vann priset. Dels för att han är en mycket bra författare förstås, dels för att det är roligt om afrikanska författare lyfts fram. Det har varit lite dåligt med det genom åren.

Det har varit dåligt med amerikanska nobelpristagare också. Jag skulle inte bli det minsta ledsen om Philip Roth får priset. Eller varför inte Joyce Carol Oates?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar