torsdag 15 september 2016

Veckans ord på L

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är L.

lagom
I mellanmjölkens land är det väl bra att vara lagom. Men det kan ju också vara att inte våga sticka ut alls. Som Louis de Lorche i Hjalmar Bergmans Chefen fru Ingeborg. Han är nog lagom på ett negativt sätt.
Den handlar om ägaren av ett modevaruhus, fru Ingeborg, och hennes förfall. Den sägs vara ett psykologiskt mästerverk, men tyvärr har nog boken åldrats. Det är ju nästan 90 år sedan den kom ut.
Jag tyckte ärligt talat att boken var ganska tråkig, och inte blev det väl bättre av alla latinska och franska sentenser som författaren kryddat boken med.
Det fanns nog inte en enda vettig person i boken. Ingeborgs son Kurt älskar sin mamma och kan inte tänka sig att gifta sig så länge mamman lever. (Hur sjukt är inte det?) Men han får ändå ihop det med mammans väninna, en narcissistisk skådespelerska. Ingeborgs dotter Sussi gör inte mycket väsen av sig. Hon är olycklig i största allmänhet. Hennes fästman, Louis de Lorche, är en svag ynkrygg som tycker att "allt är lika bra." Honom förälskar sig fru Ingeborg i. Och så har vi då hembiträdet, Tysta Marie, som går omkring hela dagarna och mumlar för sig själv.

leka
En bok som jag inte har läst är Prince Leka of Albania. Redaktörer för boken är Jesse Russell och Ronald Cohn. Prince Leka är son till framlidne kronprins Leka, som i sin tur var son till kung Zog I. Bland albanska monarkister kallas prinsen för kung Leka II.

liv
Johanssons liv arbetsglädje och återuppståndelse är Henrik Johanssons andra bok efter debutromanen Av kött och blod. Denna bok består av noveller och några dikter.
En mjölbagge vaknar upp och är förvandlad till bagare. En kock grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. En förtvivlad djurrättsaktivist tappar tron på sitt eget engagemang. Människor kämpar på jobbet, ger upp, sugs ut, svettas, vinner och skrattar.
Det är en trevlig och underhållande bok. Med vass ironi berättar författaren en historia om maktlösa arbetares liv. Underifrånperspektivet går som en röd tråd genom boken.

långsam
Här går mina tankar till Andy Weirs bok Ensam på Mars.
Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Den övriga besättningen är övertygad om att han är död. Men Mark lever, strandsatt på en ogästvänlig planet. Om man tvingas leva en lång tid alldeles ensam på en hel planet så går nog tiden ganska långsamt ibland.

lördag
Här kan jag få in Gustaf Fröding. Hurra! Första versen i hans dikt Det var dans bort i vägen lyder som följer:
Det var dans bort i vägen på lördagsnatten
över nejden gick låten av spelet och skratten,
det var tjo! det var hopp! det var hej!
Nils Utterman, token och spelmansfanten,
han satt med sitt bälgspel vid landsvägskanten,
för dudeli! dudeli! dej!

9 kommentarer:

 1. Henrik hade jag glömt, klart man ska dansa på lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ska man det! I ett vägskäl en sommarkväll!

   Radera
 2. Chefen fru Ingeborg tyckte jag var jättebra! Kul med Fröding

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns alltid plats för lite Fröding :)

   Radera
 3. L = Liberalerna... (f'låt - det var visst böcker det var fråga om!)

  SvaraRadera
 4. Det var i sanning en rätt cool mix av det mesta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så roligt med veckans ord. Man kan associera fritt och då kan det bli roliga blandningar.

   Radera
 5. Fröding är verkligen bra! Just den här dikten måste vara en av de första rap-texter som skrivits. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag har aldrig tänkt på Fröding som rappare! :D

   Radera