tisdag 20 september 2016

Tematrio - Göteborg

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om Göteborg. Så här skriver Lyran: Mest passande vore det med ett tema om stress, utmattning och köksrenovering just nu. Men jag tror och hoppas att det inte finns så många böcker om detta. Däremot åker jag till Göteborg på torsdag och den härliga staden blir ett bra tema, tycker jag. Berätta om tre böcker eller tre filmer/TV-serien som utspelar sig i Göteborg!


Den första boken är ganska självklar. Det blir Håkan Tendells roman Göteborg Noir.
Boken handlar om Frank Nguyen (för övrigt ett namn som ger över 62000 träffar på Google), som blir överfallen på stan när han är ute med sin flickvän. Flickvännen försvinner. Sorgen och smärtan gör att Frank blir besatt av tanken att bekämpa ondskan. Med hammaren i fickan går han ut och söker upp människor som i vart fall i hans ögon är onda och kriminella. Men snart går detta över styr och även helt oskyldiga människor drabbas.
Köper man det upplägget så är detta en bra, hårdkokt historia. Den tål att läsas.
Varför handlingen är förlagd till 2021 förstår jag inte och det finns några avsnitt i boken som i mitt tycke borde ha strukits. Där finns en märklig historia där en nykrönt drottning Victoria med krona och allt gästar Göteborg skyddad av livregementet. Svenska monarker kröns inte numera, de skulle om de vore krönta inte åka omkring med kronan på sig och det finns inget livregemente i Göteborg. Men framför allt har denna historia inte något med romanen i övrigt att göra. Det finns även ett avsnitt där Frank tar anställning som dräng och där han kommer i samspråk med en piga. Drängar och pigor 2021? Och historien med Sara som dyker upp några gånger saknar ett självklart samband med romanens huvudhandling.
Utan att säga för mycket, så är detta inte en roman med lyckligt slut, och det är bra. Hela konceptet med den hårdkokta handlingen och den svarta humorn hade inte mått bra av om alla hade levt lyckliga i alla sina dagar.Den andra boken får bli Viveca Lärns Öster om Heden.
Den utspelar sig både i Göteborg och i Afrika. För man måste ju åka till Afrika om man vill se elefanterna och lejonen i deras riktiga miljö.
Visst har boken sina poänger, när ett antal vinnare på Postkodslotteriet beslutar sig för att åka till Afrika tillsammans. En grupp människor, som egentligen inte har någonting gemensamt. Vänskap och ovänskap uppstår när de reser tillsammans.
Det skulle ha kunnat bli en bra bok, men jag tycker inte att Viveca Lärn lyckas. Hennes språk lämnar en hel del övrigt att önska och intrigen är minst sagt tunn på sina håll.
Upplösningen känns som ett antiklimax, men tanken är väl att man ska längta efter uppföljaren, för det här är visst tänkt som en hel romanserie.
Det blir säkert en TV-serie av det hela...

Till sist gör jag det lite enkelt för mig och väljer ännu en bok av Viveca Lärn, nämligen Vi ses vid Röda Sten.
En rolig bok, som var den första boken av Viveca Lärn som jag läst. Hon skriver lättsamt och med en stor portion humor. Jag älskar till exempel det här lilla stycket, där huvudpersonen Judit funderar över det faktum att hon snart ska fylla fyrtio. Hon promenerar nerför Avenyn.
- Flytta på dig, kärring! ropade en kille som kom susande förbi Seven Eleven på gröna inlines.
Judit vände sig om men hon kunde inte se någon kärring över huvud taget. Det var egendomligt.
En annan som saknar självinsikt var gäller den egna åldern är Judits vän Dennis. Han bestämmer sig för att sluta supa, och tar på sig träningskläder och ger sig ut att jogga.
Hans kondition var anmärkningsvärt god. Han hade fått en stor fläck fram på tröjan och kände också svetten rinna mellan skulderbladen.
Tvu unga mammor som sköt var sin barnvagn framför sig stirrade på honom vid Mariaplan. Han gav dem en lång blick. Han kanske var rätt snygg ändå.
Bakom sig hörde han dem fnissa. De undrade nog om han var ledig.
Dennis kände sig i form.

22 kommentarer:

 1. Svar
  1. Öster om Heden tycker jag är en titel som bygger på klassisk Göteborgshumor!

   Radera
 2. Heheh. Sanslösa citat! Jag har börjat på en bok av Lärn men stupade halvvägs. Kanske ska ge henne en ny chans.

  SvaraRadera
 3. Haha, den sista boken låter ju mycket lockande! Jag tror att jag bara läst Lärns barnböcker.

  SvaraRadera
 4. Inte läst någon av dessa, men blir lite lockad av Viveca Lärn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ju lite olika uppfattning om dessa båda böcker av Lärn, men Öster om Heden är värd att läsas som avkoppling.

   Radera
 5. Göteborg Noir verkar intressant. Och jag borde nog läsa åtminstone en bok av Lärn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg Noir finns att köpa på nätet.

   Radera
 6. Tack för tips! Lärn kanske man skulle försöka vid tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta kul att pröva någon författare som man inte läst tidigare.

   Radera
 7. Göteborg Noir låter intressant!

  Viveca Lärn är alltid med när jag pratar Göteborg, hon fick ta baksätet den här gången tillsammans med Åke Edwardson ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde skrivas fler svenska böcker som utspelar sig i andra städer än Stockholm!

   Radera
 8. Göteborg Noir blir jag förstås nu nyfiken på. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den säljs bland annat här: http://www.bokus.com/bok/9789188329899/goteborg-noir/

   Radera
 9. Göteborg noir låter lite lockande men Vi ses vid Röda Sten låter som en bok jag skulle bli på gott humör av att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste få läsa lite småmysig litteratur emellanåt :)

   Radera
 10. Tack för trevliga tips. Av Viveca Lärns böcker har jag bara läst Midsommarvals, vilken är första boken om Saltöborna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog leta fram nån mer bok av henne. Det är skönt med såna böcker ibland.

   Radera