fredag 30 december 2016

Färjan

Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Norstedts (2015)
Antal sidor: 477 (pocketutgåva)

Boken Färjan av Mats Strandberg har jag sett omnämnas på många ställen, och när jag nu fick boken i Fars dags-present av min äldsta dotter, så var det bara att ge sig på den.

Av baksidestexten framgår följande: "I kväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en finlandskryssning. Under 24 timmar ska de lämna vardagen bakom sig och släppa alla hämningar. Men det finns något ondskefullt ombord. Mitt i natten, ute på Östersjön, är det omöjligt att fly. Det finns inget sätt att kontakta land.
Vanliga människor tvingas bli hjältar, men denna natt kan också locka fram det värsta i dem - något som kan förändra världen för all framtid om färjan når hamnen i Finland.
Välkommen ombord på Baltic Charisma."

Det här är en otäck bok, inte tu tal om den saken. Och det får man väl räkna med när man ser blodet på väggarna på omslaget. Det är så långt från en feel good-roman man kan tänka sig. Det finns något ombord, och snart vet du inte vem du kan lita på. Är din bästa vän också en av "dem"?

Men när jag säger att boken är otäck, så är detta inte något negativt omdöme. Det överensstämmer med genren och författaren har Stephen King som förebild, vilket väl säger det mesta.

Boken är riktigt bra, och det tror jag beror på att det inte är förfärligt hela tiden. Redan Alfred Hitchcock visste att man måste växla mellan det lugna, vardagliga och det skräckfyllda, och detta lyckas Strandberg med. Att ondskan finns mitt i vardagen gör den mer skräckfylld. Och är du på en färja, kan du inte ta dig därifrån.

Jag är dock glad att det är en bok, för den kan man lägga ifrån sig emellanåt. Jag skulle inte vilja se den som film.

Boken ska dock filmatiseras. Om jag förstått det hela rätt, kommer filmen någon gång under 2017.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 14: Läs en bok som kommer som film under 2016 eller 2017.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Nej, när den är otäck redan som bok bävar jag för hur den är som film. Blir det en "splashfilm" där blod och hjärnsubstans skvätter längs väggarna vill jag definitivt inte se den!

   Radera
 2. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och det beror inte på att jag älskar avslitna strupar och pulserande blod, utan på att författaren är fenomenal på att skildra de mänskliga relationerna, kärleken, tjafsandet, besvikelserna, längtan. "Färjan" är mycket mer än en rysare. Verkar som att du tyckte ungefär lika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis så! Karaktärerna är trovärdiga. Allihop skulle ha kunnat vara ombord på en Finlandsbåt. Sedan tillkommer det där lilla extra...

   Radera
 3. Jag älskar den här boken :)

  SvaraRadera
 4. En fantastisk bok och jag är så glad att jag läste den, trots vampyrer som inte alls är min genre. Det blev årets bästa bok för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är riktigt bra. Konstigt nog...

   Radera