söndag 25 december 2016

The First Day of Christmas

Ugglan & boken har en rolig utmaning som utgår från den engelska ramsan The Twelve Days of Christmas. Varje dag från juldagen får vi en uppgift kopplad till ramsans tolv delar. Jag vet inte om jag har möjlighet att vara med alla dagarna, men jag ska försöka vara med så gott det går. Man kanske kan lägga in något svar några dagar i efterhand.

Första versen lyder:
On the first day of Christmas,
my true love sent to me
a partridge in a pear tree.

Dagens utmaning lyder:
Temat för The First Day of Christmas blir därför valfri frukt (måste inte vara just päron), träd eller rapphöns (får du med det blir jag imponerad!) Uppgiften för dig som vill vara med är alltså att tipsa om en bok på ett av dessa teman, antingen i bokens titel eller innehåll.

Nu är jag tråkig, för jag väljer Jeanette Wintersons Det finns annan frukt än apelsiner igen. Den har blivit mitt svar i ett antal fruktutmaningar, men den är den enda fruktbok jag kan komma på. Hade det frågats efter en film, så hade jag valt Ett päron till farsa firar jul.
Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.

Edit: Jag kom just på att jag inte alls behövde välja en frukt, utan att det även gick bra med ett träd. Då vill jag gärna ta med Marianne Fredrikssons Simon och ekarna. Boken utspelar sig i Göteborg under 1940-talet. Bokens handling bottnar i judeförföljelserna under denna tid.
Det var längesen jag läste den, så jag har glömt det mesta. Jag får nog fundera på att plocka fram den ur hyllan igen.

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag minns att jag tyckte om Simon och ekarna, men jag måste nog som sagt läsa om den, för jag har glömt det mesta.

   Radera
 2. Wintersond bok blev mitt val också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid mitt val när det ska vara frukttema ;)

   Radera
 3. Winterson är alltid ett bra val

  SvaraRadera