tisdag 20 december 2016

Tematrio - Julberättelser

Lyran är tillbaka med tematrion efter en veckas uppehåll. Den här gången är temat julberättelser. Så här skriver Lyran: Det har inte varit mycket till julstämning på den här bloggen i år, men en liten trio med jultema måste vi i alla fall ha. Berätta om tre bra böcker/berättelser som handlar om julen!

Det är svårt att komma förbi Charles Dickens En julsaga. Den elake och snåle Ebenezer Scrooge får under julnatten besök av tre andar. Det är gångna julars ande, nuvarande julens ande och kommande julars ande. De får honom att se vad hans girighet leder till och det får honom att omvända sig.

Så har vi Elsa Beskows Petters och Lottas jul. Den minns jag från min barndom. I den här berättelsen kommer ingen jultomte. Istället väntar man på Julbocken. Men det är inte en utan två julbockar som kommer med paket.

Jag minns att en kvinna hade brutit benet och låg till sängs. Som barn trodde jag att hon hade det avbrutna benet bredvid sig i sängen...

Till sist kan jag ju inte hoppa över Stora tabberaset i Katthult. Det är inte en egen bok utan är ett kapitel i en av böckerna om Emil i Lönneberga.

När föräldrarna är borta bjuder Emil in alla fattighjonen till Katthult där de får äta upp all julmat som finns i huset.

16 kommentarer:

 1. En julsaga fanns i min trio också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är svår att tänka bort!

   Radera
 2. Alla Lindgrenska jular är minnesvärda, så också tabberaset i Katthult!

  SvaraRadera
 3. Här har jag läst allihop och det är riktigt härliga julberättelser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här berättelserna unnar jag alla barn (och vuxna) att få läsa.

   Radera
 4. Svar
  1. Ja, härliga julberättelser från anno dazumal.

   Radera
 5. Fina alla tre! Och jag blev påmind att kika i hyllan efter Beskow också, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elsa Beskows böcker är riktiga klassiker. Och vackra är de också!

   Radera
 6. Stora tabberaset i Katthult och Petters och Lottas jul är ju oförglömliga! :) Dickens julsaga är en klassiker som missats att läsa, bara sett olika varianter på film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du säger det har jag nog också bara sett Dickens En julsaga i olika filmvarianter. Det här måste ju både du och jag göra något åt!

   Radera