fredag 20 januari 2017

Veckans ord på W

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är W. Jag har förstått att W numera räknas som en självständig bokstav. Det gjorde den inte i min ungdom.

webbsida
Här väljer jag en bok som handlar om hur människor kan nätmobbas på olika webbsidor. Det är Johanna Nilssons Gilla Hata Horan!
Den handlar om Jonna och Gloria, två 15-åriga flickor som är bästisar. De är inte speciellt populära, men heller inte mobbade.
På en Luciafest får Gloria dansa med Robin, skolans snyggaste, häftigaste kille. Det blir dock inte så underbart som Gloria trott. Snart dyker illvilliga kommentarer och bilder upp på nätet. Sajten Hata Horan! är skapad för att förödmjuka henne.
Men det vänder. Snart är det hennes plågoande som istället blir den hatade. Men vem ska man hålla på?
Boken vänder sig till unga tonåringar, som ska få en bild av nätmobbningen och hur snabbt rykten kan startas och spridas.

weekendhus
Det är kanske inte direkt weekendhus de har, som har hus på spanska solkusten, men det får duga. I Liza Marklunds bok En plats i solen hittas en svensk familj mördad i sitt hem på Costa del Sol. Journalisten Annika Bengtzon blir skickad till Spanien för att skriva om mordet.
Jag gillar Liza Marklunds böcker om Annika Bengtzon, men just den här tycker jag inte höll samma klass som de tidigare.

wienerbröd
Nu får det bli lite krystat. Ngugi wa Thiong'o har skrivit en bok som heter Om icke vetekornet. 
Den handlar om Kenya vid tiden för självständigheten. Mau mau-rörelsen hade fört ett blodigt krig mot den brittiska kolonialarmén. Ett krig som britterna vann militärt, men som fick den brittiska hemmaopinionen att vända sig mot det brittiska kolonialväldet i Östafrika.
Det är dock inte den politiska utvecklingen som är temat för boken, utan det handlar om vanliga kenyaner som ibland hamnat på olika sidor. En del har suttit i britternas koncentrationsläger och torterats medan andra tillhört den av britterna organiserade milisen. Några uthärdade allt, medan andra förnedrade sig.
Som bokens baksidestext karakteriserar boken: Ett bondedrama om revolt, skuld och försoning.
Och hur, undrar ni nu, får jag in den boken här? Jo, jag tänkte som så att om icke vetekornet skördas och mals till mjöl, så blir det inga wienerbröd.

wok
Wok kommer från Kina, och då förs mina tankar till Henning Mankells bok Kinesen.
"Kinesen" är den första bok av Henning Mankell som jag har läst. Den är spännande hela vägen, oavsett om berättelsen utspelar sig i Norrland, i 1800-talets Kina och USA eller i nutidens Kina. Men jag blev trots allt besviken när jag läst färdigt. Det fanns trådar som aldrig knöts ihop. Vilken betydelse hade egentligen det röda sidenbandet?
Man brukar säga att om man visar en pistol under första akten, så ska den ha avfyrats innan sista akten är slut. I "Kinesen" fanns det för många oavfyrade pistoler för att jag ska tycka att boken var bra.

wow
Detta är ett ord som jag inte alls gillar. Varför ska vi i Sverige gå omkring och ropa "Wow!" och "Oh My God!"? Trots det händer det nog ett ett litet wow kommer över mina läppar någon gång, får jag skamset erkänna, fast då är det nog oftast lite ironiskt. 
En bok som gav mig en "wow-känsla" var Och bergen svarade.
Och bergen svarade av Khaled Hosseini är en helt fantastisk bok. Det är en berättarkonst utöver det vanliga. Den unge Abdullah tar hand om sin syster Pari, men de båda skiljs åt vid mycket unga år. Sakta får vi veta allt mer om vad som händer dem och andra gestalter i boken, men det är inte en enkel resa. Vi får följa olika personer, som på ett eller annat sätt är inblandad i händelserna och får därför helt olika perspektiv.
Hosseini är amerikan, men han är född i Afghanistan, och det är i Afghanistan som hans böcker utspelar sig. Han fängslar läsaren från den första sidan till den sista. Inledningskapitlet, som är en saga som Abdullahs och Paris far berättar för sina barn, visar sig ge en bakgrund till det som sedan händer i deras egen familj, fast man först inte inser det.
Efter att ha läst denna bok var jag helt enkelt tvungen att läsa de två andra böcker han skrivit, och jag blev inte besviken.

4 kommentarer:

  1. Kenya och wienerbröd var bra långsökt... kanske humor

    SvaraRadera
  2. webbsidan är ju jättebra. det där med wienerbrödet, tja, ganska fantasifullt i alla fall. av Khaled Hosseini har jag bara läst Flyga drake, men de två andra väntar i hyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland måste man ta till fantasin ;)
      Hosseini har blivit något av en favoritförfattare, men hans produktion är inte så stor. Hans tre böcker kom ut 2003, 2007 och 2013. Borde inte den tidsserien kunna betyda att det kommer en ny bok 2017? Hoppas kan man i alla fall.

      Radera