söndag 31 december 2017

Sjusiffrigt

Titel: Sjusiffrigt
Författare: Anna Karolina
Förlag: Bookmark Förlag (2017)
Antal sidor: 385

Sjussiffrigt är den första romanen av Anna Karolina (Larsson) jag läser. Jag har fått den som recensionsex av Bookmark Förlag.

En sen kväll kidnappar Julia, Carla och Nikolina den unge miljardären Troy. De är väl förberedda, synkade och stenhårda. Ingenting kan gå fel.
Men när lösensumman uteblir tvingas de till nya brott.
Allt kompliceras ytterligare när miljardären hamnar på sjukhuset där Julia är läkare. Hon faller handlöst för sin patient.
Under tiden arbetar polisen sig allt närmare kidnapparna, men har svårt att tro att det är kvinnor som ligger bakom de råa brotten.

Detta är en trevlig kriminalroman. Vi får följa både kidnappare och polisen, vilket gör att man kan få sympatier för båda sidor. Som läsare känner jag att jag inte kan bestämma mig för om jag håller på gärningsmännen eller polisen, och det är ett trevligt litterärt grepp.
Ju mer man får veta om de tre kidnapparnas bakgrund, desto mer kan man hysa förståelse för deras aktioner. Historien är inte svart eller vit, utan där finns mängder av gråtoner.
På minussidan vill jag placera språket. Det är inte dåligt, men där finns enstaka meningar som hänger i luften och som borde ha upptäckts av någon av förlagets lektörer. 

Men det är nog inte alla som är lika noga med språket som jag. Sammanfattningsvis är detta en spännande kriminalroman. Till en början tror jag att den är ganska förutsägbar, men jag märker snart att så inte är fallet. Anna Karolina förmår att överraska på slutet. Att hon har arbetat som polis i femton år gör att hon kan beskriva polisarbetet på ett trovärdigt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar