tisdag 12 december 2017

Veckans utmaning - Är katten det ultimata bokdjuret?

Tisdag och dags för en utmaning från Kulturkollo. Så här skriver Viktoria: Tänk er scenen. Man sitter i soffan eller bästa läsfåtöljen med en riktigt bra bok och bara tar det lugnt och njuter av sin egentid. Kanske känns det ändå lite ensamt trots det litterära sällskapet? Vad bättre då än en spinnande, värmeälskande katt som kurar ihop sig bredvid en. En hund skulle bara kräva att få gå ut men en katt kan enkelt gå på lådan själv när behov uppstår. Den kan även själv gå till sin matskål och kräver heller inte att man ska leka med den hela tiden eller att få komma ut och rastas. Det där fixar den liksom själv till stor del. Speciellt om den även har en kattkompis. Kanske är det så att katten verkligen är DET ULTIMATA lässällskapet. Den stör inte, den vill inte prata eller leka hela tiden men är ändå väldigt nöjd med att erbjuda sitt sällskap medan man sitter försjunken i sin bok. Det är till och med så att den kan få en att läsa lite längre för om man RESER sig upp, DÅ kan den minsann protestera och grymta lite om att värmedynan minsann borde visa hänsyn och sitta en stund till. Håller ni med? Inte? Ja, men är det till och med så att ni föredrar andra husdjur eller sällskap? 

Veckans utmaning blir således att antingen motivera varför ett annat djur skulle vara bättre lämpat för oss läsare ELLER hitta på ett fiktivt djur som skulle kunna vara bättre än allas vår käraste vän, katten!

Jag skulle nog vilja lyfta fram gnurglan, ett fantastiskt djur från Knallhattens värld.
Gnurglan är ett synnerligen vänligt djur, som gör precis allt för att tillfredsställa en människa. De förökar sig asexuellt, så det är ingen risk att de tar slut. De smakar alldeles utmärkt, men de kan också förvandla sig till precis det man önskar sig.
Så när man sitter där i läsfåtöljen och längtar efter en bok man inte har, så önskar man den av en gnurgla, och den förvandlar sig då till favoritboken. Eller varför inte till en kopp te?

12 kommentarer:

 1. Men hjälp vad bra! Tänk att ha en liten betjänt som kan trolla när man sitter där och inte vill lämna soffan för att fixa snacks.

  SvaraRadera
 2. Gnurglan har ingen svans... hundar populära i engelska böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, svansen skulle bara vara i vägen för gnurglan.

   Radera
 3. Gnurglan känns som en mycket trevlig läskamrat. Eller kamrat överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. För hur många ätbara kamrater har man egentligen ;)

   Radera
 4. Kravlöst och bra! Gillas!

  SvaraRadera
 5. Man kanske skulle ha en gnurgla! Låter som ett förträffligt husdjur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan ju föröka sig snabbt, men de är oerhört nyttiga.

   Radera
 6. gnurglan måste kanske inte rastas i ny och nedan heller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den ställer inga som helst krav.

   Radera