söndag 29 april 2018

En smakebit på söndag - Rid i natt!

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag ska börja läsa nu är Rid i natt! av Vilhelm Moberg.

Rid i natt! är en roman om småländska bönders frihetskamp mot utländska fogdar. Handlingen är förlagd till Sveriges stormaktstid, men när boken första gången utkom 1941, var knappast någon läsare i tvivel om att den också handlade om aktuella förhållanden. "Rid i natt!" blev ett av Sveriges skarpaste vapen i striden för andligt oberoende av främmande påtryckningar.

Smakbiten är hämtad från sidan 95:

Men det löper en budkavle genom Värends bygder denna sommar. Varifrån den i begynnelsen utgick har ingen forskat efter, men den utskickades nog av en hop bänder, när de om kvällen kom hem från sina hjälpedagsverken på herregården: Nu har deras väg blivit för dryg, nu vill de göra sig frie. Så rådplägar de om ett budskap, som de skall kringsända till medbröderna, som delar deras lott. De färdigställer budkavlen med alla sina tecken och de påsätter den sina bomärken med sitt eget blod: Varje medbroder skall förstå vad det betyder, och han skall icke neka att bära kavlen vidare. Med ett bräde, svartbränt i sin ena ände och rött i sin andra, utsänder bondehopen en kallelse till bröderna i samma nöd. I samma ärende som det gamla helgade tjärvedsblosset löper budkavlen ut.
En budkavle är utskickad genom Värend, den löper genom natt och dag. Den går såsom otaliga budkavlar fordom har gått mellan Värends bönder, rättsols från gård till gård, från socken till socken, från härad till härad. Det är den löpande elden, som genom dag och natt skall kringföras: Budkavle är kringsänd! Budkavle kommer! Budkavle går! Rid i natt!

14 kommentarer:

 1. jag tror jag läst denna, läste mycket Moberg, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. fin titel. tror att jag läst denna för länge sedan. den fanns i föräldrarnas bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag äntligen får läsa den.

   Radera
 3. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa när jagfår lite tid över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det ja, när man får lite tid över 😉

   Radera
 4. Tack för smakebiten, jag kan inte påstå att jag blir lockad av boken, tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klassiker som jag kände att jag bara måste läsa.

   Radera
 5. Jag har för mig att jag läste den här i samma veva som jag läste annat av Moberg, men jag är lite osäker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas om boken många gånger, så nu gjorde jag slag i saken!

   Radera
 6. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera