tisdag 17 april 2018

Veckans utmaning - Favoritsyskon

Tisdag och dags för en utmaning från Kulturkollo. Viktoria berättar att veckans tema är syskonrelationer. Film och litteratur kryllar av syskon, även om det inte alltid är huvudtemat. Kända skådespelare? Musiker, författare, konstnärer, regissörer, modeskapare, bloggare, debattörer? 

Jag tror jag väljer att hålla mig till böckernas värld. Som barn slukade jag flera bokserier där syskon var huvudpersoner. Edin Blyton skrev flera sådana serier. I Fem-böckerna var Julian, Dick och Anne syskon. De andra i femskaran var kusinen George (som ville vara pojke, men som var en flicka med namnet Georgina) och Georges hund Tim. En annan serie av Edin Blyton var Mysterie-böckerna. Där fanns syskonparen Pip och Bets samt Larry och Daisy. I Äventyrsböckerna fanns syskonparen Jack och Ann samt Filip och Dina. Å, vad jag älskade Enid Blytons böcker!

Jag läste också serien Tvillingdetektiverna av författarpseudonymen Sivar Ahlrud (Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud). Tvillingarna Klas och Göran löser brott tillsammans med kusin Hubert.

I Jan Guillous serie Det stora århundradet möter vi bröderna Lauritz, Oscar och Sverre. Serien är ett släktepos, som även belyser samhällsförhållandena. Mycket läsvärd enligt mitt förmenande.

9 kommentarer:

 1. (min lillebror var bäst, tills jag vid tolvårs ålder fick en syster... jag flyttade hemifrån innan hon började skolan - men barn fick vi samtidigt :)

  SvaraRadera
 2. Åh, Tvillingdetektiverna är verkligen en bortglömd serie! Tyckte verkligen om den också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade ett speciellt sätt att skriva. Det kunde vara en stor del av boken där vartannat kapitel handlade om Klas och vartannat om Göran. Då kunde författarna sitta i var sitt rum och skriva. Så ropade de till varandra vad som hände 😝

   Radera
 3. Vi Fem var verkligen fantastiska! Jag älskade George men älskade även att avsky Anne som var så pipig. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag älskade Enid Blytons böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var julklappar som var utlästa på juldagen

   Radera
 5. Tvillingdetektiverna läste farfar högt för mig. Tyckte att de var superspännande.

  SvaraRadera