torsdag 26 april 2018

Olikhetsutmaningen: Födas och dö

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Så här skriver hon: Dags för veckans olikhetsutmaning och eftersom det är min födelsedag och det faktum att jag föddes just idag för alldeles för många år sedan, gör att veckans ordpar blir födas och dö.

Denna vecka handlar det alltså om födas och dö.

Det första som kommer för mig är Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien. Boken inleds med att Jan i Skrolycka väntar på att hans och Lagårds-Kattrinas barn ska födas. Han är missnöjd. Dels för att det tar så lång tid därinne, han har körts ut av barnmorskan, dels för att han inte alls vill ha något barn.

Men när allt är klart och han får hålla den nyfödda flickan i famnen, då får han en sådan förfärlig hjärtklappning. Han tror att han blivit sjuk, men det har han inte. För första gången i sitt liv älskar han någon.

Sedan får det bli ännu en roman av den värmländska nobelpristagaren, nämligen Körkarlen.

Den utspelar sig en nyårsafton. I inledningen får vi veta att slumsystern Edit ligger för döden. Då ber hon att få träffa David Holm. Ingen förstår varför hon vill träffa den försupne mannen.

Det är dock inte slumsystern som är huvudpersonen, utan David Holm. Han dör och blir hämtad av körkarlen. Det är han som ska avlösa Georges, som kört vagnen ett helt år och hämtat de döda. De närmaste timmarna får David följa med körkarlen, och han ser då följderna av det liv han levt och hur det har drabbat hans närmaste.

8 kommentarer:

  1. passande berättelser, jag får läsa om Körkarlen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé. Den är väldigt moraliserande, men läsvärd ändå.

      Radera
  2. Kejsarn av Portugallien är hjärtskärande! Körkarlen har jag både läst och sett. minns Ulla Jacobsson som
    slumsystern Edit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lätt att se Jan i Skrolycka som en "kul" figur, men det ligger ju en djup personlig tragedi bakom. Dottern som han placerar på en piedestal, men som i verkligheten är prostituerad - en sanning, som Jan inte klarar av att ta till sig. Istället försvinner han in i sin drömvärld.

      Radera
  3. Kul med Selma Lagerlöf på båda orden. Jag har inte tänkt på att de hör ihop på det sättet. Måste läsa om Kejsaren av Portugallien!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagerlöfs författarskap inrymmer så mycket!

      Radera
  4. Jan som blir så glad. Det är väldigt fint berättat om en man som inte är som alla andra. Lite normkritik enligt Lagerlöf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan är en sån fin man innerst inne.

      Radera