tisdag 22 januari 2019

Veckoutmaning: Vad händer efter kriget?

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Den här gången handlar det om tiden efter kriget. Vi får själva välja krig. Anna skriver: Veckans tema har fått titeln “Efter kriget” och även om det krigsslut som uppmärksammas i år är första världskrigets finns det ingen anledning att begränsa sig till det. I veckans utmaning vill jag att du berättar om böcker, filmer, tv-serier eller andra kulturella saker som kan kopplas till temat “Efter kriget”. Det kan vara en skildring av en flykt, eller en beskrivning av någon som äntligen får leva i fred och/eller fått frid.

Vilka kulturella verk som beskriver efterdyningarna av krig vill du lyfta fram?


Den bok jag väljer som första exempel är väl ett gränsfall, för det är möjligen så att kriget fortfarande pågår, men man får ändå en bild av ett liv som det kan gestalta sig när kriget är slut.
Den sydafrikanska nobelpristagaren Nadine Gordimers roman Julys folk är en mycket speciell bok och den torde inte ha mottagits positivt av hennes hemlands styresmän. Boken kom ut under apartheidsystemets dagar och handlar om ett tänkt inbördeskrig som just brutit ut.
Läsaren får inte veta så mycket om hur striderna går, men det finns anledning anta att regimen är på väg att falla och att de svarta med stöd av bland andra ryssar och kubaner kommer att gå segrande ur kriget.
En vit familj har flytt från sitt hem tillsammans med sin svarte tjänare. Tjänaren July tar med dem till sin egen hemby. Hur ska en vit familj klara sig i den lilla byn, när det inte bara är att gå till en affär och köpa allt vad de kan tänkas behöva? Steg för steg märker de också hur maktförhållandena förändras. I de svartas by är den vita familjen inte längre herrar.
Ett mycket intressant perspektiv tycker jag. De vita i Sydafrika bör nog vara tacksamma över att övergången från apartheidsystemet till demokrati gick fredligt tillväga och att den kloke Nelson Mandela inte försökte hämnas på de forna herrarna.
Det enda som stör mig i boken är att den på något vis saknar början och slut. Den vita familjen och July har redan kommit till den byn när boken börjar och när texten är slut på sista sidan vänder jag förvånat blad för att få veta hur det går, men Gordimer låter mig sväva i ovisshet. Icke förty är det en bra bok, om än dramaturgiskt annorlunda uppbyggd än vad jag är van vid.


Därefter en film, nämligen Apornas planet. Ett rymdskepp från jorden färdas genom rymden. Passagerarna är nersövda och vaknar inte förrän de är framme vid en planet med för människor lämpliga livsvillkor.
Det otroligt märkliga är att det är aporna som är den dominerande arten på planeten. Människorna lever som djur i skogen. Vad har då detta med efter kriget att göra? Det ska jag säga, men det kanske finns några som inte har sett filmen trots att den är gammal, så för att undvika spoiler är min kommentar nedan skriven med vit text. Markera den så kan du läsa:

De har kommit tillbaka till jorden. Ett krig har utplånat den mänskliga civilisationen, vilket har gett aporna möjlighet att ta över.

8 kommentarer:

  1. har förmodligen sett filmen, nyligen i svt, läst en novell av Gordimer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns även senare filmatiseringar. På flyget från Paris till Havanna såg jag en nyare film som gav en bakgrund till originalhistorien.

      Radera
  2. Boken av Nadine Gordimer låter mycket spännande. Är inte säker på om jag sett den här Apornas planet eller bara de nyaste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken kom ut 1982, och då fanns fortfarande apartheidsystemet. Den var med största sannolikhet impopulär i landets ledande skikt.

      Radera
  3. Apornas planet finns ju som bok. Den är fransk tror jag. Eller så har jag läst den på franska i skolan. Själv kom jag inte på en enda bok utan lämnade blankt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. "La Plànete des singes" av Pierre Boulle.

      Radera
  4. Har ännu inte läst något av Gordimer men blir intresserad av den där boken. Maken har nog sett Apornas planet flera gånger om, jag har aktivt undvikit den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar boken. Ett intressant perspektiv.

      Radera