torsdag 31 januari 2019

Jag for ner till bror

Titel: Jag for ner till bror
Författare: Karin Smirnoff'
Förlag: Bokförlaget Polaris (2018)
Antal sidor: 317

I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack sin far med en högaffel. Jag for ner till bror är en svart, rå, våldsam och from berättelse. Det är kärleksfullt, passionerat, varmt och tryggt. Svårast av allt är förlåtelsen.

Det här är en roman som är lite svår att greppa. Jag gillar böcker som handlar om människor i glesbygd. Tänk Torgny Lindgren. Karin Smirnoff ger oss bilden av människor där alla känner alla, där alla tror att de vet allt om alla, men där det finns mer under djupet.

Samtidigt är språket ibland korthugget. Meningarna avslutas oväntat. Det är så många människor som omnämns, både levande och döda, att jag ibland har svårt att hålla reda på dem alla.

Det är Jana som får sägas vara huvudpersonen. Det är hon som är berättaren i boken. Hon återkommer till fädernebyn, och vi får steg för steg en inblick i hennes barndom var. Familjen levde i ständig skräck för fadren, som slår sin fru och utnyttjar sin dotter sexuellt. Jana födde som femtonåring ett barn som bortadopterades. Var det fadren som gjorde henne med barn? Eller var det någon annan? Janas minnesbilder verkar vara oklara.

Över hela historien svävar Maria. Hon tycks ha haft förhållanden med alla byns gifta karlar och förmodligen några till. Men hon är död. Mördades hon? Av vem? Frågorna dyker hela tiden upp i boken. Till slut får man veta vad som hände. Tror man åtminstone. Vem vet vilka som talar sanning?

Tack Boklysten, som gav mig boken!

Trots att jag tyckte det var svårt att följa alla trådar är det ändå en bok som jag tyckte om att läsa. Ibland vill man ha en bok som har en enkel handling, men det är inte fel att även få läsa en sådan här roman, där historien stundtals är dunkel.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 23. Läs en bok som du valde därför att du hade läst om den på en eller flera bokbloggar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar