torsdag 29 augusti 2019

Veckoutmaning: Presentera en favoritdikt eller favoritstrof

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Den här veckan handlar det om favoritdikter och favoritstrofer. Linda skriver: Jag älskar lyrik, men är alldeles för dålig på att ta mig tid att läsa diktsamlingar. Dikter jag älskar kan jag leta upp ibland, för att bara få njuta av orden och den känsla som de ger mig. Att ta till sig nya dikter kräver dock tid. Något som jag sällan ger dem. Idag ska det dock handla om favoritdikter eller kanske bara strofer ur favoritdikter.

Vilka favoritpoeter har ni? Vilka dikter tycker ni extra mycket om? Har ni någon favoritstrof eller något favoritcitat som ni vill dela med er av?


Då vill jag gärna lyfta fram Gustaf Fröding. Denne mångsidige diktare, som skapat dikter som än idag är mycket läsvärda.
Fröding hade inget lätt liv. Han tillbringade lång tid på hospitalet i Uppsala. När han skrivit den underbara kärleksdikten En morgondröm blev han åtalad, men frikändes.

Det är känt att Fröding hade mycket svårt med kontakten med det motsatta könet. Han skrev dikter om kärleken, men fann aldrig kärleken själv. Han fick söka kontakt med kvinnor på annat sätt, vilket den här dikten kan berätta:

Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.

Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats,
är Eden ett Eden ändå.

4 kommentarer:

  1. Mina gymnasietvåor ska få läsa Fröding imorgon och en av dikterna jag valt är denna. Annars är det fokus på rytm i t.ex. Det var dans bort i vägen och Äktenskapsfrågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rytmen i En morgondröm är också intressant tycker jag.

      Radera