måndag 5 augusti 2019

Övertalning

Titel: Övertalning
Originalets titel: Persuation
Författare: Jane Austen
Förlag: Tiden (1981) (Originalet gavs ut 1718)
Antal sidor: 270

Övertalning beskriver hur Anne Elliot, dotter till en adelsman, förmås att bryta med den man hon fäst sig vid. När hon flera år senare återser honom tror hon att allt är för sent, men hon har under mellantiden genomgått en utveckling som lett henne till kritik av den egna familjen och av dess livsstil, och så småningom beredskap för ett annat slags tillvaro. Övertalning är Jane Austens sista fullbordade roman och gavs ut posthumt 1818. Det anses vara hennes mognaste verk och det som rymmer mest av personlig inlevelse. (Boken jag har läst har en annan framsida än bilden här bredvid som jag letat rätt på på nätet.)

Detta är den andra boken av Jane Austen som jag har läst. Den förra var Stolthet och fördom. Även här det kärlek med förvecklingar som är den röda tråden.

Boken är välskriven och det var trevligt att läsa den. Men det kan inte hjälpas att jag tycker att den är förfärligt förutsägbar. Det är liksom givet att Anne och Frederick ska hindras att få återuppliva kärleken ända tills det bara återstår ett par kapitel. På ett liknande sätt fick man i Stolthet och fördom följa hur Elizabeth Bennet och Mr Darcy  inte förrän på slutet kan få varandra, fastän man redan från början av romanen kunde förstå det.

Sammanfattningsvis vill jag säga att både den här Austenboken och den andra är värda att läsa. Men nu har jag nog fått en tillräcklig dos Austen på ett bra tag.

7 kommentarer:

 1. eftersom jag är nyligen hemkommen från Bath, sett på husen och fikat med Jane Austen, så ska jag snarast läsa Övertalning, eftersom den utspelar sig i Bath.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (men nyare översättning kommer väl ironi, humor och samhällskritik fram)

   Radera
  2. Det kan vara en bra idé. Det finns nog fler bilar där nu än på Jane Austens tid ;)

   Det är lustigt hur synen på avstånd var helt annorlunda förr. Inga bilar, dåliga vägar. Någon reser till ett ställe som ligger tio kilometer bort, och då är det givetvis omöjligt att ses ;)

   Radera
  3. (därför bodde man i slott så gästerna kunde sova över :)

   Radera
  4. Nåja, när de var i Bath i boken Övertalning bodde de då inte i några slott.

   Radera
 2. Jag har nyligen läst Northanger Abbey, skriven av Jane Austen. Även den verkar följa samma dramaturgi som Stolthet och Fördom samt Övertalning. Känner ud att du fått en tillräcklig dos Austen, så förstår jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får i vart fall bli en paus :D

   Radera