söndag 26 juli 2020

En smakebit på söndag - Styr din plog över de dödas ben

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Styr din plog över de dödas ben och är skriven av Olga Tokarczuk.

Det är vinternatt och snön faller tät. Janina Duszejkos hus är ett av få bebodda i den lilla byn på den polska landsbygden. Tidigare arbetade Janina som lärare, numera ägnar hon dagarna åt att översätta William Blake, studera astrologi och se efter välbärgade Warszawabors sommarställen. Hon betraktas som en ensling, som föredrar rådjurens och vildsvinens sällskap framför människornas.
Den här natten inträffar den första av en rad allt märkligare händelser i Janinas avlägsna hörn av världen. Grannen Storfot hittas dör. Snart följer fler offer. Den lokala polisen famlar, och Janina inser att hon måste ta utredningen i egna händer. Bara hon verkar kunna tyda spåren.

Smakbiten är hämtad från sidorna 54-55:

Författarinnan brukade dyka upp i maj, med bilen fullproppad upp till taket med böcker och exotiska livsmedel. Jag hjälpte henne att tömma bilen eftersom hon hade dålig rygg. Hon gick omkring med ortopedisk stödkrage, hade visst råkat ut för en olycka en gång, eller om det nu var skrivandet som var boven. Hon påminde om någon som varit med om Pompeji - det såg ut som om hela hon hade fått aska över sig; ansiktet var askgrått, läpparna askgrå och ögonen lika grå som håret, stramt uppsatt med ett gummiband och fäst i en liten bulle på huvudet. Om jag inte känt henne bättre hade jag säkert läst hennes böcker. Men nu gjorde jag det och vågade inte ta i dem. Kanske skulle jag där hitta mig själv beskriven på ett sätt så att jag inte alls kände igen mig. Eller mina smultronställen som för henne betyder något helt annat än vad de gör för mig. På något sätt brukar sådana som hon, sådana med pennans makt, vara farliga. De väcker omedelbart misstankar - att de inte är sig själva, bara ett öga som oavlåtligt tar in synintryck och förvandlar dem till meningar; varigenom de berövar verkligheten på det viktigaste av allt; det outsägliga.

22 kommentarer:

 1. Man kan se denna några dagar till filmatiserad i svt:
  https://www.svtplay.se/video/24685618/villebrad

  SvaraRadera
 2. väldigt bra bok. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Ja, den känner jag ju till, men jag har inte läst den. Känner mig dock lite sugen på att prova något av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en viss underfundighet i hennes sätt att skriva.

   Radera
 4. Tack för smakebiten den har jag inte läst än.

  SvaraRadera
 5. Den här har jag lyssnat på, gav mersmak. Tack för smakbiten!

  Svar på kommentaren hos mig: Det är flykt som skildras. Väldigt stark läsning men också fin mitt uppe i allt det hemska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit på återbesök hos dig nu ;)

   Radera
 6. Får tacka Hannele för filmtipset, den vill jag se. Läst boken som var annorlunda och ganska fascinerande. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. Har en annan oläst av henne i hyllan. Tycker den här titeln är fascinerande.

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten! Lite nyfiken på denna har man blivit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är roligt att äntligen ha tagit tag i den.

   Radera
 9. Tack för smakbiten av en bok jag inte kände till.

  SvaraRadera
 10. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken! Läste sedan Löparna som är annorlunda men också väldigt bra.

  SvaraRadera
 11. Intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera