tisdag 28 september 2021

Tisdagstrion: Black Lives Matter

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat black lives matter. Här är min svarta trio:  

Den sydafrikanska nobelpristagaren Nadine Gordimers roman Julys folk är en mycket speciell bok och den torde inte ha mottagits positivt av hennes hemlands styresmän. Boken kom ut under apartheidsystemets dagar och handlar om ett tänkt inbördeskrig som just brutit ut.

Läsaren får inte veta så mycket om hur striderna går, men det finns anledning anta att regimen är på väg att falla och att de svarta med stöd av bland andra ryssar och kubaner kommer att gå segrande ur kriget.

En vit familj har flytt från sitt hem tillsammans med sin svarte tjänare. Tjänaren July tar med dem till sin egen hemby. Hur ska en vit familj klara sig i den lilla byn, när det inte bara är att gå till en affär och köpa allt vad de kan tänkas behöva? Steg för steg märker de också hur maktförhållandena förändras. I de svartas by är den vita familjen inte längre herrar.

Ett mycket intressant perspektiv tycker jag. De vita i Sydafrika bör nog vara tacksamma över att övergången från apartheidsystemet till demokrati gick fredligt tillväga och att den kloke Nelson Mandela inte försökte hämnas på de forna herrarna.

Det enda som stör mig i boken är att den på något vis saknar början och slut. Den vita familjen och July har redan kommit till den byn när boken börjar och när texten är slut på sista sidan vänder jag förvånat blad för att få veta hur det går, men Gordimer låter mig sväva i ovisshet. Icke förty är det en bra bok, om än dramaturgiskt annorlunda uppbyggd än vad jag är van vid.

En välsignelse av nobelpristagaren Toni Morrison kan ses som prologen till hennes prisbelönta roman Älskade. Den utspelar sig 200 år tidigare i 1600-talets Amerika.

Jacob Vaark äger en liten farm i norra Virginia och är också agent för Västindiska kompaniet. Trots att han avskyr handeln med människor tar han en liten slavflicka som delbetalning för en skuld av en portugisisk tobakshandlare. Det är Florens, med "händer som en slav och fötter som en fin portugisisk", som fått lära sig läsa och skriva och kan vara till nytta på hans gård. Där finns också hans hustru Rebekka, indiankvinnan Lina och det förvirrade flicka som kallas Sorg.

Detta är en tämligen kort roman, och den är annorlunda i sin uppbyggnad än de flesta andra böcker jag har läst. När jag börjar på ett kapitel får jag ibland fundera på vem det är som berättar. Perspektiven skiftar hela tiden.

Slaveriet börjar institutionaliseras, men det finns ändå fria svarta män. Svarta som kan få lön för sitt arbete. Men visst är rasismen tydlig. Rebekka vill att Lina följer med henne till kyrkan, men indiankvinnan får inte följa med in. Att svarta inte har någon plats i Himmelriket är självklart.

Det är svårt att se vem som är bokens huvudperson, men Florens' öde är ändå betydelsefullt. Det är hennes mor som driver på att Vaark ska ta flickan som delbetalning för en skuld. Hur kan en mor göra så. Är modern så kärlekslös, eller är det tvärtom? Kanske är det an act of mercy. Originalets titel A Mercy har översatts till En välsignelse. Jag undrar om inte barmhärtighet hade varit en bättre översättning än välsignelse. Inte förrän i slutet av boken låter författarinnan oss förstå skälet till moderns agerande. Det är en barmhärtighetsgärning som får oanade konsekvenser.

Joyce Carol Oates' bok Svart flicka Vit flickaDen svarta flickan heter Minette och den vita flickan heter Genna. De är rumskamrater på Schuyler College.

Genna är uppvuxen i en utpräglat liberal familj och gör allt för att bli vän med Minette. Men Minette är inte det minsta intresserad. En mer självupptagen person än Minette får man leta efter.
Snart utsätts Minette för trakasserier på skolan med tydliga rasistiska förtecken. Genna ställer givetvis helhjärtat upp för Minette, men är den svarta flickan verkligen ett offer?

Samtidigt får vi följa Gennas komplicerade förhållande till sina föräldrar, inte minst fadern som är en radikal hippieadvokat.
Boken är givetvis mycket amerikansk, men ändå intressant. Den fängslar och griper tag i läsaren.

30 kommentarer:

  1. Intressant, men också otroligt vidrigt med hur vi behandlar människor i världen :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man skulle önska att människans grymhet skulle tillhöra historien, men vi vet ju att så inte är fallet.

      Radera
  2. har läst annat av Nadine Gordimer, nyfiken på denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att den här boken har en intressant ingång.

      Radera
  3. Tre författare som jag är riktigt nyfiken på, men som än så länge är olästa.

    SvaraRadera
  4. Tre jätteintressanta kvinnor/författare som du har valt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att få lyfta fram framstående kvinnliga författare.

      Radera
  5. Nya titlar för mig. Spännande med ett slags prolog till Älskade. Vill läsa alla tre!

    SvaraRadera
  6. Tack för jätteintressanta tips.

    SvaraRadera
  7. har inte läst någon av dina men annat av alla tre

    SvaraRadera
  8. Nadime Gordimer får jag nog ta tag i att läsa. De andra två har jag läst. En välsignelse är verkligen speciell. Svart flicka, vit flicka avskydde jag. Tror min antipati mot Oates härstammar från den boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju fundera över varför Oates ger läsaren en känsla av att den svarta flickan hittar på att hon blir diskriminerad ...

      Radera
  9. En mycket bra trio! Jag ÄLSKAR Nadime Gordimer, men den här är nog hennes allra vassaste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde nog leta efter något mer av henne.

      Radera
  10. Spännande trio här. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  11. Svar
    1. Det skulle vara intressant att få veta sen vad du tycker om boken.

      Radera
  12. Jag blir intresserad av alla tre böckerna som jag alltså inte har läst. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  13. Har inte läst någon i din trio men andra böcker av alla tre författarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju lite att välja på av dessa tre författare.

      Radera
  14. Toni Morrison vill jag gärna läsa mer av!

    SvaraRadera
  15. Jag har inte läst någon av dina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De två första är riktigt intressanta.

      Radera