tisdag 21 september 2021

Den som griper till våld... av Sture Eriksson och Catharina Mann

Titel: Den som griper till våld...

Författare: Sture Eriksson och Catharina Mann

Förlag: Blue Publishing (2021) 

Antal sidor: 357

Den som griper till våld... är den andra boken i serien om Vemdalsmorden. Den första heter Den som ruvar på hämnd... och kom ifjol. Henning och Kaj plågas av att fallet med styckmorden inte lösts. Henning återupplever i sina mardrömmar skräcken då han höll på att bli styckmörderskans tredje offer. Skrivlusten har försvunnit och han har isolerat sig mer och mer. Hans barndomsvän Kaj, numera pensionerad polis, har grottat ner sig i tankar om varför han inte lyckades lösa fallet. När det omstridda kommunalrådet Gustaf Marklund presenterar planer på ytterligare en exploatering av skidområdet splittrar det byborna och leder till mord. Kajs efterträdare Stina blir utredningsansvarig och Kaj och Henning blir på olika sätt involverade i en rad spännande händelser som får ett oväntat slut.

Jag gillar att författarna har valt Vemdalen som plats för sina rysligheter. En jämtländsk glesbygd där man inte förväntar sig att det ska dyka upp mordoffer i skidspåren. Om man fortsätter i den här stilen, så kan Vemdalen bli ett svenskt Midsomer.

Eriksson och Mann är väl hemmastadda i trakten och som läsare får man verkligen känna att man befinner sig i det snörika vinterlandskapet med en blandning av människor. Där bor både akademiker och bygdeoriginal.

Men precis som i första boken tycker jag att författarna har svårt att bestämma sig för vilken historia man vill berätta. Varför ska vi behöva fundera över styckmorden i förra boken när det finns ett saftigt mordfall i denna bok att grotta ner sig i? 

Språkligt finns det ett och annat att anmärka på. Många gånger saknas subjektet i meningarna vilket gör texten svårläst. Ibland finns någon diffus "han" inblandad, men det är inte alltid så lätt att veta vem som avses. Och varför ständigt påpeka att någon som talar i telefon "avslutar samtalet"? Det begriper läsaren ändå när nästa stycke handlar om något annat.

Sammanfattningsvis tycker jag att ansatsen är bra, men böckerna skulle vinna på att författarna bestämmer sig för vilket mordfall man vill följa.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 17: Läs en bok med en lång titel. Minst fem ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar