söndag 5 september 2021

En smakebit på søndag - Gregorius

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Gregorius och är skriven av Bengt Ohlsson.

I den här romanen vänder Bengt Ohlsson tillbara till en av den svenska litteraturens klassiker: Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Där skildras pastor Gregorius som en helg igenom avskyvärd människa - han framstår som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet ter det sig närmast som en välgärning.

I Gregorius låter författaren pastorn själv berätta om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När Helgas otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan självförakt och en paradoxal hoppfullhet.

Smakbiten är hämtad från sidan 102:

Helga ligger på sängen med avigsidan av handen vilande på sin panna. Jag kan se att hon har gråtit. Jag skyndar fram till henne. Hon ler mot mig. Hon har den vita klänningen på sig. Hon grimaserar lätt när jag sätter mig på sängen bredvid henne. Jag böjer mig fram och kysser hennes kind.

- Jag bad just om något att dricka, säger hon.

- Har du varit hos doktorn? Vad sade han?

Hon skakar på huvudet. Ögonen fylls av tårar. Hon tar min hand mellan båda sina händer och klämmer försiktigt på den, uppifrån och ned.

- Han önskade ett samtal med dig. Han kommer hit när som helst.

- Med mig? Om vad?

- Om mitt... ja, mitt tillstånd, eller hur man ska uttrycka det...

- Men...

- Du får ursäkta käraste, men... jag kan inte tala om det.

20 kommentarer:

 1. det var en intressant vändning av en klassiker, såg att Doktor Glas spelades i London när vi var där

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är en otroligt bra idé. Jaså, har Doktor Glas spridit sig till England?

   Radera
 2. Husker jeg leste denne boken da den kom ut (da jeg hadde koll på svensk litteratur) for ca 15 år siden (?). Likte den godt. Har ikke lest Doktor Glas, men husker det som om boken var en sterk skildring av en mann i oppløsning. Likte boken godt. Håper du også liker den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att ha läst Doktor Glas först.

   Radera
 3. En riktigt bra bok. Den var lite väl långrandig på sina ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tempot är inte högt, men jag tycker den är bra.

   Radera
 4. Tack för smakbiten. Har läst en annan spinoff på Doktor Glas och efter det så fick jag både Gregorius och Doktor Glas av min mamma, men de står olästa i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det fler? Det låter spännande.

   Radera
 5. Den här har jag sett som teater med Johan Rabaeus för ganska länge sedan men ännu inte läst. Doktor Glas har jag läst och sett i två ”varianter” med Krister Henriksson, så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doktor Glas är ju verkligen en klassiker. Det skulle ha varit intressant att se Krister Henriksson gestalta doktorn.

   Radera
 6. Jag har ju hört talas om denna, men jag har så svårt för författare som "lånar" andra författares karaktärer och hittar på en egen historia 😬

  SvaraRadera
 7. den här läste jag när den kom ut. och jag tyckte att den var jättebra. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har snart läst hälften och tycker den är bra så här långt.

   Radera
 8. Det är populärt numera att "göra om" klassiska verk. Doktor Glas har jag läst men det var längesen. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt Ohlsson har dock haft den goda smaken att inte göra om Doktor Glas utan istället lyft fram en gestalt i boken som inte kommer fram lika mycket som doktorn och Helga Gregorius.

   Radera
 9. Känner till men inte läst. Ställer mig lite skeptisk till den här sortens böcker som använder sig av klassiska verk. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 10. Den hr jag länge tänkt läsa utan att komma till skott. Tycker ju Hjalmar S är så himla bra - så detta är verkligen en utmaning ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är roligt att Bengt Ohlsson låter pastor Gregorius få komma till tals.

   Radera