torsdag 16 september 2021

Helgfrågan v. 37

Helgfråga från Mias bokhörna. Lockande omslag handlar det om den här gången? Helgfrågan lyder:

Hur ska ett omslag se ut för att locka dig?   

Det där var en svår fråga. Omslagen på böckerna i mina hyllor är väldigt olika. Oftast väljer jag att läsa en bok därför att jag har hört att den ska vara bra eller för att den på något annat sätt intresserar mig. Men går jag in i en bokhandel och ska välja en bok mer förutsättningslöst så är det klart att omslagen kan vara det som får mig att stanna upp och vilja titta lite närmare på boken. Omslaget behöver inte vara "snyggt" utan det viktiga kan vara att det sticker ut. Det var kanske inte svar på frågan, men jag visar några omslag nedanför från mina böcker som exempel på omslag som sticker ut och som kan få mig att ta tag i den. (En del har jag fått som recensionsex och därför inte alls väckt mitt intresse för omslagets skull, men jag visar ändå dem som exempel på böcker som jag hade kunnat ta ner från bokhandelns hylla för att få läsa baksidestexten och se om det är något jag vill läsa.)
När jag nu har lagt upp de här omslagen så ser jag att jag tycks ha en viss faiblesse för röda omslag. Rött är väl en färg som drar till sig blicken. (Sålunda måste jag ha ett rött omslag till min nästa bok!)

14 kommentarer:

 1. Visst uppskattar jag snygga omslag, men uppväxt med bibliotekstjänsts slitstarka, oftast röda, men ibland gröna, blå eller bruna, biblioteksband, är omslaget fortfarande sekundärt ä.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med dig, men går man i bokhandeln och inte letar efter en specifik bok så tycker jag att det ofta är omslaget som får en att stanna till.

   Radera
 2. Mycket rött hos dig :) Aspenströms gillar jag, det kanske är fågeln. Jag går alltid igång på fåglar. Kaninen är helt obetalbart ful, rolig och lockande på en och samma gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det omslaget får en verkligen att stanna upp om man får se det i bokhandeln :)

   Radera
 3. Jag tenderar att välja blå omslag istället för röda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många riktigt snygga blå omslag.

   Radera
 4. Konklaven har supersnyggt omslag. Gillar även omslaget till Himlen skall gråta blod. Båda böckerna är dessutom jättebra.

  SvaraRadera
 5. Kaningubben tycker jag är ett omslag som inte lockar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men erkänn att det skulle få dig att stanna till framför bokhyllan där den står ;)

   Radera
 6. Det där omslaget för Doktor Glas är fint.

  SvaraRadera