tisdag 30 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker av författare från tre intill varandra liggande länder (måste alltså inte utgå från Sverige)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker av författare från tre intill varandra liggande länder (måste alltså inte utgå från Sverige. Här är min trio: 

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk, Polen, liknar nog inget annat jag har läst. Och det ska det kanske inte, när det är en bok av en nobelpristagare.

Vi följer den märkliga Janina Duszejko, som upprörs över att djur dödas. Att någon kan skjuta ett rådjur är något som hon inte kan förstå. Men det mesta som händer här i världen är förutbestämt enligt henne. Hon undersöker hur planeterna och stjärnorna förhåller sig till varandra och kan där se hur en människas liv kommer att bli och även hur hon kommer att dö.

När ett antal märkliga dödsfall sker i trakten har Janina snart kommit på vad som ligger bakom. Hon använder inte bara astrologin utan ser även att det finns djurspår där någon har mördats. Eftersom de döda är jägare och pälshandlare har hon snart bilden klar för sig. Det är djuren som hämnas. Hon skriver till polismyndigheten och berättar vad hon kommit fram till, men ingen vill tro henne.

Som en parallell berättelse följer vi hur Janina och en god vän till henne översätter William Blakes verk och varje kapitel börjar med ett kort Blakecitat. Om jag förstod allt rätt är även bokens titel ett citat från ett av Blakes verk.

I boken finns ett antal ledtrådar som ger svaret på vad som har hänt de döda männen, men det är nog fler än jag som inte lagt märke till dem förrän författaren ger oss upplösningen.

Boken är faktiskt riktigt underhållande, vilket jag inte hade förväntat mig. Språket är mycket bra, och detta kan översättaren Jan Henrik Swahn ta åt sig äran av. En hel del idiomatiska uttryck dyker upp, och jag blir lite nyfiken på vad den polska förlagan säger.

Detta är en av dessa böcker som det är roligt att ha läst. Jag har känt till titeln länge, men enbart det faktum att den är skriven av Goethe har känts lite avskräckande. Han är ju känd som en av de absolut främsta tyska poeterna.

Men Den unge Werthers lidanden skrevs långt innan han blev den store poeten. Den utgör ett exempel på den då rådande epoken Sturm und Drang, som i Tyskland avlöste upplysningen. Den visade vägen mot romantiken.

Boken är vad som brukar kallas en brevroman. Den består till största delen av brev, som Werther skickar till sin vän Walter. Walters svarsbrev får vi inte läsa, utan vi får tänka oss hans svar genom Werthers fortsatta brevskrivande. Genom breven får vi läsa om Werthers glödande kärlek till Lotte; en omöjlig kärlek, för hon är redan bortlovad till en annan. I tidens anda är texten oerhört svulstig. Det är romantik och det är tragedi med stor högstämdhet. På det sättet kan det kännas som märklig läsning för oss nutidsmänniskor, men den är ett intressant dokument från en betydande litterär epok.

Kärlekshistorien är som sagt olycklig, och Werther blir alltmer bedrövad. Han inser att han aldrig kommer att få Lotte, som för övrigt gift sig med Albert, men vi kan ändå ana att Werthers kärlek är besvarad, men Lotte kommer aldrig att lämna sin man. Till slut återstår endast för den lidande Werther att ta sitt liv.

Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen från Danmark är uppföljaren till Vinterland. Jag tyckte att Vinterland var en riktigt bra kriminalroman; den hade vunnit den danska kriminalakademins debutantpris. Den här är minst lika bra. För den som lockas av den här romanen ger jag rådet att först läsa Vinterland, för de hör ihop. Jag tror att man behöver den förförståelsen för att riktigt uppskatta Satans sommar.

Romanen innehåller den där mixen av terrordåd/kriminalitet och huvudpersonernas personliga problem som ger grunden till en bra roman. Karaktärerna är komplexa. Skrapar man på ytan framträder en annan människa än den man tror. Mordet på den kände advokaten har en helt annan bakgrund än vad man som läsare kan förvänta sig.

Vidare finns det helt klart människor på toppositioner som inte vill att obekväma frågor ska ställas runt terrorbrottet som Vinterland handlade om. Och de skyr inga medel för att förhindra att sanningen kommer fram.

Har alla lösa trådar från Vinterland kunnat knytas ihop genom den här boken? Inte då! Det är helt uppenbart att det finns ett antal obesvarade frågor, framför allt kring terrorbrottet. Jag är helt övertygad om att det kommer fler Martin Juncker-deckare.

Även den här Faber/Pedersen-boken är en höjdare. Jag ser redan fram mot nästa bok i serien.

25 kommentarer:

  1. Svar
    1. Väldigt olika, men bra. Fast Goethes brevroman har väl passerat bäst före-datum.

      Radera
    2. Goethe funkar än (jag skriver böckernas ursprungsland alltid i Etiketter)

      Radera
  2. Satans sommar är den enda jag har läst och även jag ser fram emot att läsa nästa del 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de har hittat ett vinnande koncept.

      Radera
  3. Jag tyckte direkt illa om "Styr din plog". Bitvis fin text, ja, men vilket totalt värdelöst slut! Sämsta sorten, rena Dallas. Helt utan finess! Blir inget mer av henne i min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så olika kan man tycka om en bok och det är väl detta som gör det så intressant.

      Radera
  4. Styr din plog tyckte jag var bra och Werners lidanden är ju en fin klassiker. Och, hm, Vinterland kanske kunde vara något när jag vill läsa en deckare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin klassiker, men ack så tiden har sprungit ifrån den.

      Radera
  5. Har bara läst Styr din plog över de dödas ben från din trio. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  6. Tack för tips. Nya titlar för mig.

    SvaraRadera
  7. Den unge Werthers lidande har jag stående i bokhyllan, den är inte läst än, jag drar mig lite för just det där svulstiga. Men en dag skall jag ta tag i den också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där svulstiga kan bli för mycket, men roligt att ha läst den.

      Radera
  8. Tokarczuk har jag läst och Goethe. bra att du säger att Vinterland ska läsas först

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa serier ska man inte hoppa in mitt i, utan början behövs för förståelsen.

      Radera
  9. Jag får nog se till att läsa Faber/Pedersen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du skulle gilla deras böcker.

      Radera
  10. Tokarczuk och Goethe har jag läst (och jag ÄLSKADE Styr din plog), däremot inte något av den sista författaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tokarczuks bok väcker tydligen olika känslor :)

      Radera
  11. Den unge Werthers lidanden är intressant. Vill läsa Tokarczuk och en Vinterland-deckare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag uppskattade att läsa alla tre, även om Den unge Werthers lidanden var svulstig (fast det var nog helt i tidens anda).

      Radera
  12. Jag ser också fram emot nästa Faber/Pedersen-deckare! Riktigt läsvärda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt när man kommer in i en ny bra serie redan från början.

      Radera