söndag 4 december 2022

En smakebit på søndag - Tsarens krona

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Tsarens krona och är skriven av Clive Cussler. Den gavs ut på engelska första gången 2002.

I hjärtat av det gamla Sovjetunionen vill en magnat inom havsutvinningsbranschen utnämna sig själ till tsar av Ryssland. Med hjälp av ett påstått släktskap med ätten Romanov och med en aldrig sinande källa av pengar, har han planer på att avsätta det skakiga ryska parlamentet. Den starka amerikanska oppositionen har han förutsett - en kris på deras egen hemmafront skulle distrahera dem och han vet exakt vad som skulle passa. På havsbottnen längs hela USA:s östkust finns fickor med metanhydrat, även kallat "brinnande is" - ett ämne som ser ut som snö men som är brännhett. Tänk om någon skulle detonera detta - låg säga - utanför New York? Vilka explosioner det skulle bli. Jordskalv. Och vilka jättelika tidvattensvågor...

Smakbiten är hämtad från sidan 25:

Leroy Jenkins höll på att dra in en hummertina i sin båt "Kestrel", när han tittade upp och såg det jättelika fartyget vid horisonten. Han drog vant upp ett par stora och ilskna humrar ur tinan, band ihop klorna och slängde skaldjuren i en sump. Sedan betade han tinan på nytt med ett fiskhuvud, sänkte ned den i vattnet och gick in i styrhytten för att hämta sin kikare. Han förde den till ögonen och sade tyst för sig själv: "Jösses!"

16 kommentarer:

 1. Åh, nostalgi! Läste massor av Clive Cussler när jag var yngre, bland annat denna. Tror att jag eventuellt hade ledsnat på Cussler när jag läste den så jag var inte jätteglad i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske kan bli en viss mättnad till slut om man läser mycket av samme författare.

   Radera
 2. verkar spännande, kanske inte julläsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man läsa särskilda böcker för att det är jul?

   Radera
 3. Författarnamnet känner jag igen, men boken är okänd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag läst något av honom tidigare.

   Radera
 4. Jag känner igen författarnamnet men har inte läst något av honom. Låter intressant men politiska intriger är inget jag pallar med just nu, varken i nutid eller dåtid. Tack för smakbit, trevlig advent!

  SvaraRadera
 5. låter väldigt spännande. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Vet inte om jag läst något av Cussler. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Låter spännande men inte min tekopp tyvärr. Hoppas du gillar den!

  SvaraRadera