söndag 3 januari 2010

Försäljningssiffror

Hur många exemplar säljs egentligen av svenska böcker? Inte särskilt många sägs det. De svenska förlagen lämnar därför inte ut försäljningssiffror för sina svenska författare. När Lotta Lotass intervjuades i samband med att hon blev en av De Aderton, berättade hon att hon nog var en av Bonniers sämst säljande författare. Hennes bok Den röda himlen hade nämligen bara sålts i 400 exemplar! I den här artikeln i FIB/K 1997 sades det att försäljningssiffrorna för böcker pendlade mellan 200 och 600 exemplar. Mot den bakgrunden - varför skulle något förlag vilja publicera något som jag har skrivit?

12 kommentarer:

 1. Ja, det är lätt att bli missmodig :-)

  Men svaret på frågan är att du har något unikt. Något som gör att vi dras till just det du skriver :-)

  Kramar från Pennelina

  SvaraRadera
 2. Javisst ja! Tänkte inte på det! :)

  SvaraRadera
 3. Eventuellt kan man se det som en glad nyhet. Om förlagen inte förväntar sig att en bok skall sälja i mer än ca 600 exemplar torde ju nästan varje hyfsat manus som skickas in anses ha chans att nå denna drömnivå. Fast det är klart: Förlagen drömmer säkert om minst 10.000 ex, men det de förlorar på gungorna försöker de väl ta igen på karusellerna, och man hoppas ju såklart att man en dag blir en sådan där karusell.

  Håkan Tendell

  SvaraRadera
 4. Dystert när man börjar tänka på det sättet, jag menar vem i hela friden vill köpa en bok av mig???? Kanske om man byter namn till något som liknar en kändis....Anna Danka, Kamilla Läckerberg, Stig Lasson eller nåt annat skumt och dumt. Å sedan avslöjar man bluffen och kan sälja nästa bok lätt som en plätt....

  SvaraRadera
 5. Ja, eller så kan jag bräda min far och slå mig ihop med hans fru - som är fyra år yngre än mig - och bli styvmor åt mina halvbröder (på 13 & 16)! Det borde vara sprängstoff... Kom igen, Anka! Då ligger du i lä :-)

  SvaraRadera
 6. Hm... så få sålda böcker kan väl knappt ens betala tryckkostnaden... plötsligt kändes det verkligen hopplöst. Och av någon konstig anledning blir man än mer angelägen om att få ge ut en bok .Hur knäpp är man, egentligen? :)

  SvaraRadera
 7. Håkan, jag köper din positiva inställning. Jag vill bli en karusell!

  Inger, kreativt! Få se nu, Robert W... Kan jag lura i nån att jag är Robert Wells?

  Pennelina, du kommer att bli den nya kändisdrottningen. Ingen tvekan om saken.

  Karina, det kanske bara är Akademiens ledamöter som ger ut böcker som inte säljer. Vi ska naturligtvis skriva bestsellers!

  SvaraRadera
 8. Ja, det ligger i luften, Robert ;-)

  kram på er alla!

  SvaraRadera
 9. Självklart!! :)

  SvaraRadera
 10. Om du låter håret växa sååå... vem vet???

  SvaraRadera
 11. varför denna vurm att bli författare och få böcker utgivna - jag förstår inte ...

  SvaraRadera
 12. Marianne, har du aldrig hört uttrycket att den som gett ut en bok lever för evigt?

  Kram

  SvaraRadera