måndag 10 oktober 2016

Missionären i Lekebruk

Titel: Missionären i Lekebruk
Författare: Tomas Eriksson
Förlag: Blue Publishing (2014)
Antal sidor: 375

Missionären i Lekebruk är en bok som jag vann i en utlottning. Så här lyder baksidestexten:
"Sommaren 1974 bestämmer sig den nyutexaminerade läraren Håkan Ågren för att flytta från Stockholm till Lekebruk i Närke. Där, i det lilla samhället, tror han att han ska få möta människor som är vänligare, mjukare och mer jordnära än den han träffar i storstaden, och att hans pedagogiska ådra ska få blomma ut.
Han kunde inte ha mer fel.
För i det brutala brukssamhället i Lekebruk möter han nepotism, homofobi, en aggressiv motvilja mot förändringar och ett förakt för nollåttor.
Håkan är en vek kille, mer van vid stillsamma samtal vid borden på Stockholms kaféer än vid att dricka hembränt ur dunk, höra motocross eller slåss med raggare på parkeringen utanför en logdans.
Håkan kämpar, emellanåt inte utan framgång, men dras obevekligt mot sin undergång."

I början tyckte jag boken var riktigt rolig. Man fick känna på kulturkrocken mellan inkrökta nollåttor som tror att de står för all bildning och kultur och som föraktar vanligt folk utanför tullarna och brukssamhället där det handlar om hembränt och dansbaneragg och där folk ser på stockholmare som bögar och allmänt onyttiga människor.

Tyvärr förlorar författaren snart balansen mellan dessa kulturer. Alltmer framställs den lilla ortens människor som fyllskallar och bakåtsträvare i ett samhälle med en bruksanda som ingen kan rå på, medan allt ljus finns i öster (Stockholm). Det blir ytterligare en skildring av landsbygden och de mindre orterna som befolkas av inavlade halvidioter. Ändå är boken inte skriven av en stockholmare, utan den skrevs faktiskt i Skövde.

Ska jag vara ytterligare lite gôbbgrinig, så förstår jag inte varför huvudpersonen i varje kapitel som handlar om honom benämns med både för- och efternamn. Jag som läsare har ganska snabbt lärt mig hans namn. Måhända beror det på att boken tydligen först skrevs som ett antal noveller, och att författaren sedan skapade läraren Håkan Ågren.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 26: Läs en debutroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar