fredag 14 oktober 2016

Veckans ord på P

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är P. 

partner
Arthur Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes är välkända, och de har filmatiserats ett antal gånger. I böckerna är det hans partner doktor Watson som är berättaren. Det är han som nedtecknar berättelserna. En lustig sak är att inte i någon av böckerna säger Sherlock Holmes de kända orden "elementärt min käre Watson"!

pensionär
Jag kommer omedelbart att tänka på Catharina Ingelman-Sundbergs bok Kaffe med rån.
Boken handlar om ett gäng pensionärer på ett vinstdrivande äldreboende, som tröttnar på att bli illa behandlad. Det måste vara bättre att sitta i fängelse än att bo på äldreboendet Diamanten. Därför börjar de planera brott, som ska få in dem i fängelset.
Detta lyckas de med, men fängelsetillvaron är inte lika bra som de föreställt sig. Därför börjar de snart att planera nya brott, som ska ge mycket pengar, men utan att de åker fast. De ska utföra "det ultimata brottet."
Denna bok är väl kanske inte någon "bladvändare" som man längtar hem till, men den är ändå småmysig. Det är roligt att följa Märtha, "Snillet", "Krattan" och de andra i pensionärsligan.

pris
Det blir Rapsbaggarna av Karin Brunk Holmqvist.
Alla bor inte i storstan och alla är inte så sofistikerade. Som de båda bröderna Henning och Albert, som bor tillsammans som de alltid har gjort, bara en liten bit från barndomshemmet.
Tiden har stått stilla. Allt de båda bröderna begär av livet är en korvbit att lägga på smörgåsen och så naturligtvis en pris snus.
När det öppnas ett hem för kvinnliga missbrukare i barndomshemmet blir de förstås oroliga. Oron får dem att vanka oroligt i rapsfältet och spotta snus. Det blir upptakten till en invasion av både ufologer och malmletare.
De båda bröderna är helt omedvetna om att de själva är orsak till det mesta av alla konstiga saker som sker kring deras hem.
Boken är rolig och det bästa är att jag är övertygade om att det finns sådana här personer som de båda bröderna i verkliga livet. När storstadsborna twittrar, dricker latte och går på spa finns det alldeles riktiga människor kvar där ute.

publik
Boken Gatukatten Bob beskriver ett mycket annorlunda människoöde (och kattöde). Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Livet är inte lätt för James, för han har hela tiden kravet på sig att varje dag få ihop pengar för att klara överlevnaden för sig själv och Bob. När han säljer en tidning eller uppträder som gatumusikant för att tjäna pengar är det Bob som drar till sig en större publik.
James Bowen skriver sålunda om sitt eget liv tillsammans med Bob, och det är en både roande och rörande berättelse.

pärla 
När jag gick i skolan ingick det att läsa nobelpristagaren John Steinbecks Pärlan. Fiskaren Kino finner en jättestor pärla, och han börjar drömma om ett nytt och bättre liv. Men onda män förföljer honom för att stjäla den från honom.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, märkligt hur "alla" vet vad Holmes säger till Watson fastän det inte är sant.

   Radera
 2. trevliga P:n. hade glömt Steinbeck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte så mycket av innehållet, men den, Candide och Djurfarmen varcobligatorisksvtror jag. Nu för tiden läser de väl klassisk litteratur som Blowin' in the wind...

   Radera