måndag 24 oktober 2016

Tematrio - Höga berg och djupa dalar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om höga berg och djupa dalar. Så här skriver Lyran: Jag läser just nu en helt underbar roman som utspelar sig i en avlägsen bergsby och denna inspirerade till veckans, sannolikt rätt svåra, tema. Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar. Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.


Jag måste väl få börja med en av Khaled Hosseinis böcker. Och bergen svarade av Khaled Hosseini är en helt fantastisk bok. Det är en berättarkonst utöver det vanliga. Den unge Abdullah tar hand om sin syster Pari, men de båda skiljs åt vid mycket unga år. En lång vandring över bergen till en stad slutar med att systern lämnas till ett barnlöst par. Sakta får vi veta allt mer om vad som händer dem och andra gestalter i boken, men det är inte en enkel resa. Vi får följa olika personer, som på ett eller annat sätt är inblandad i händelserna och får därför helt olika perspektiv.
Hosseini är amerikan, men han är född i Afghanistan, och det är i Afghanistan som hans böcker utspelar sig. Han fängslar läsaren från den första sidan till den sista. Inledningskapitlet, som är en saga som Abdullahs och Paris far berättar för sina barn, visar sig ge en bakgrund till det som sedan händer i deras egen familj, fast man först inte inser det.

Floden mellan bergen är skriven av kenyanen Ngugi wa Thiong'o. 
Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner i dalgången mellan samhällena som ligger bland bergen. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.
Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.
Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.
När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

Man kan ha många åsikter om Jan Guillou. För den som tycker att ödmjukhet är en dygd, så är väl den mannen inte något föredöme. Men det kan inte hjälpas. Han har en förmåga att skriva fängslande böcker. Jan Guillou håller ju på med en bokserie om "det stora århundradet", det vill säga 1900-talet. Den första boken i serien heter Brobyggarna. Boken är mycket välskriven, med ett mycket bra språk, och den är dessutom fängslande. Tre fattiga norska bröder får av en tillfällighet möjlighet att studera till ingenjörer i Dresden. Som motprestation förväntas de återvända till Norge och bygga broar. Det är dock bara en av bröderna som återvänder.
I boken följer vi två av bröderna. Den ene (Lauritz) lever och arbetar i Norge där han bygger stora broar mellan norska berg, medan den andre (Oscar) hamnat i tyska Östafrika (det som idag kallas Tanzania). Den afrikanska delen är stundtals en grym och blodig historia, med mord och kannibalism. Här känns det nästan som om Guillou har inspirerats av min barndoms äventyrsböcker för unga.
Det är uppfriskande att det är belgare och engelsmän som framför allt framstår som grymma, giriga och blodtörstiga, medan tyskarna försöker sprida kultur och civilisation. Det är alltför vanligt i vår anglosaxiskt dominerade värld att tyskarna ses som brutala medan britterna är civiliserade tedrickare.

18 kommentarer:

 1. Hosseinis böcker är speciella!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket! Kunde Dylan få Nobelpriset tycker jag att Akademien borde läsa Hosseini också.

   Radera
 2. Svar
  1. Nog finns det ett och annat berg där.

   Radera
 3. Alla böckerna verkar riktigt bra men också ganska tunga i sina ämnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de kan väl inte beskyllas för att vara feel good-romaner...

   Radera
 4. Guillou läser jag inte av princip men de andra två boktipsen håller jag helt med om!

  SvaraRadera
 5. Och bergen svarade och Brobbyggarna står båda och väntar i min bokhylla.

  SvaraRadera
 6. Passande trio! Och bergen svarade var bra och Floden mellan bergen verkar bra, läser den just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Floden mellan bergen är annorlunda men mycket intressant!

   Radera
 7. Det var så nära att Och bergen svarade kvalade in på min lista :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kändes som ett naturligt val ;)0

   Radera
 8. Inga som jag har läst, men Och bergen svarade ska jag läsa. Gillade verkligen Tusen strålande solar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillade Tusen strålande solar är jag säker på att du kommer att tycka om Och bergen svarade.

   Radera
 9. Hosseini ska jag läsa liksom Ngugi wa Thiongo (som väl var en av dem som borde ha fått Nobelpriset)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer nog aldrig att förstå hur Dylan placerades före Ngugi wa Thiong'o.

   Radera