måndag 17 oktober 2016

Tematrio - Öar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om öar. Så här skriver Lyran: Jaha. Det var ju meningen att dagens tema skulle handla om en Nobelpristagare, typ en syrisk eller koreansk poet eller en kenyansk eller japansk romanförfattare. Inte en amerikansk låtskrivare. Så därför får det bli ett lite improviserat tema istället, inspirerad av något vi talade om på jobbet idag. Berätta om en bok/berättelse som utspelar sig på en ö. Bebodd, eller ej.

Jag tar för givet att Lyran menar att vi ska berätta om tre böcker och utgår från detta.

Håkan Östlundhs Inkräktaren är en riktigt otäck historia. En familj med två små barn återvänder till sitt hem efter en månads semester. Huset har varit uthyrt och när de kommer hem är inte allt som det ska. Bland annat hittar de ett foto där ögonen stuckits ut på alla familjemedlemmarna.
Det blir snart fler hot, och det blir hur förfärligt som helst.
Historien utspelar sig på Sveriges största ö - Gotland. Där finns Östlundhs polis Fredrik Boman, som får försöka lösa fallet.

Agatha Christies Tio små negerpojkar utspelar sig på Negerön (Nigger island.) Tio personer har blivit inbjudna till ön. I huset finner de tio små statyetter föreställande negrer utifrån ramsan Ten little niggers. Precis som i ramsan dör den ena personen efter den andra och dödssätten överensstämmer med ramsan.
Detta är en bok som sålts i över 100 miljoner exemplar!

Och för att fortsätta med otäckheter avslutar jag med Flugornas herre. Den boken skrevs av nobelpristagaren William Golding. Namnet kommer från Bibelns Beelsebub, som har tolkats som just flugornas herre. Golding fick hjälp att nobelpristagaren T S Elliot att komma på namnet. Se där blev det lite nobelpristagare i alla fall.
Boken handlar om en grupp barn som efter en flygkrasch hamnar på en obebodd ö. Efter hand försvinner den tunna fernissan av civilisation och deras tid på ön blir skräckfylld med kamp på liv och död.

26 kommentarer:

 1. Östlundh glömde jag ju bort helt. Har läst alla böckerna i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt de två sista är synnerligen läsvärda.

   Radera
 2. visste inte att Agathas bok var på en ö

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att placera dem på en ö var nog nödvändigt. Tio personer på ön, ingen ytterligare kan ta sig dit, och de börjar dö en efter en. En av dem måste vara mördaren...

   Radera
 3. usch och tvi! så mycket hemskheter. läste Tio små negerpojkar som väldigt ung en sommarnatt när jag var ensam i huset och gardinen fladdrade för vinden och jag blev så småningom helt stel av fasa

  SvaraRadera
 4. Vilka ruggiga böcker du valde! Men som författare är det säkert tacksamt att förlägga mord till just öar, i synnerhet om man inte kan ta sig därifrån...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Camilla Läckberg har skrivit någon kortroman där man befinner sig på en ö på jul och vädret hindrar all trafik mellan ön och fastlandet.

   Radera
 5. Flugornas herre är en av mina favoritromaner, men ack vad hemsk den är. Barn i grupp är inte små vuxna utan små dinosaurier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en intressant formulering.

   Radera
 6. Jag har läst alla utom den första. De har döpt om Agathas bok i nya upplagan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer att den fått nytt namn. "Ten little niggers" är inledningsorden på svenska; nu används istället slutorden: "And then there were none" Ett tag hette den "Ten little indians", varför nu det skulle vara så mycket bättre. När Bonniers gav ut den på svenska senast fick den heta: "Och så var de bara en"

   Radera
 7. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev ovan så är de två sista mycket läsvärda.

   Radera
 8. Östlundhs serie har jag inte börjat läsa än, men jag har några delar stående i hyllan :) De andra två har jag både läst och gillat :)

  SvaraRadera
 9. Läst de två sista, Christies bok för riktigt länge sedan.

  SvaraRadera
 10. Christies bok är mycket bra, läste den för en herrans massa år sedan. Goldings roman är också mycket bra.

  SvaraRadera
 11. Christies bok är ju verkligen strålande - jag har läst den flera gånger och sett BBC-filmatisering men jag tycker fortfarande att den är vrålspännande ända in i slutet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste vara en av de absolut bästa pusseldeckare som skrivits. Kanske till och med den bästa.

   Radera
 12. Christies bok har jag tänkt mig läsa någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Du kommer inte att ångra dig! Den börjar lite trögt, men sen så...

   Radera
 13. Tio små negerpojkar läste jag för jättelänge sedan och Flugornas herre har jag tänkt läsa i åratal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker kan ligga länge i Ska läsa-mappen ;)

   Radera