lördag 15 oktober 2016

ru

Titel: ru
Författare: Kim Thúy
Förlag: [sekwa] (2011)
Antal sidor: 154

Kim Thúys bok ru vann jag i en tävling. Det gläder mig, eftersom jag nog aldrig hade skaffat den annars och då hade jag missat en läsupplevelse.

Kim Thúy lämnade Vietnam som båtflykting 1978 då hon var tio år gammal. Idag är hon bosatt i Montreal med sin make och deras två barn. Hon har arbetat som översättare och krögare.

Detta är en annorlunda bok. Det är inte en löpande text, utan det är korta berättelser med glimtar från hennes liv. Så korta att de ibland i denna pocketbok bara fyller en halv sida.

Det tog ett tag för mig att vänja mig vid berättarstilen. Ibland hänger en berättelse ihop med berättelsen före, men inte alltid. Ibland är hon i Saigon, ibland i Hanoi, ibland i Montreal och så vidare.

Men snart blev jag alltmer fascinerad av hennes berättelser. Språket är vackert och målande och man får ta del av både glädje och smärta som hon upplevt. Familjen förlorade allt, men kunde skapa ett nytt liv i Nordamerika.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 11: Läs en bok med ett träd på omslaget. (Jag bestämde mig för att det är träd man ser längst ner.)

2 kommentarer: